INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

ferenc pápa

pedofília

vatikán

Vatikánváros, 2019. január 6. Ferenc pápa a vízkereszt ünnepe alkalmából tartott szentmisén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. január 6-án. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepkör zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését. MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Ferenc pápa elmondta, szerinte milyen a jó politikus

Infostart / MTI

A katolikus egyházfő a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett hétfői beszédében korunk egyik csapásának nevezte a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa kijelentette, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélés a leggyalázatosabb bűncselekmény, amely gyógyíthatatlan sebet ejt az áldozatokon. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy

a Szentszék és az egyház egésze elkötelezi magát a pedofília elleni harcra és a megelőzésre, valamint az esetek eltitkolásának felszámolására,

"fényt derítve az igazságra az egyházi személyeket érintő ügyekkel kapcsolatban és igazságot szolgáltatva a szexuális erőszakot elszenvedett kiskorúaknak, amit a hatalommal való visszaélés is súlyosbít". A pápa emlékeztetett, hogy püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelméről februárra a Vatikánba.

Ferenc pápa a Vatikánban akkreditált diplomatákhoz intézett olasz nyelvű, hosszú beszédében a nemzetek közötti multilaterális párbeszédet szorgalmazta. Megjegyezte, hogy a nemzetközi szervezeteket gyakran hatalmi és érdekcsoportok irányítják, amelyek "ideológiai gyarmatosítással" nem tartják tiszteletben a népek méltóságát és érzékenységét. Ezzel egy időben az államok egyre inkább kizárólagos nemzeti érdekeiket tartják szem előtt. Mindez az egyházfő szerint a politika hitelvesztéséhez, a gyengébb országok peremre szorításához vezet.

"A politikának messzelátónak kell lennie (..). A jó politikusnak nem teret kell foglalnia, hanem folyamatokat kell elindítania"

- jelentette ki a katolikus egyházfő, aki békét sürgetett Ukrajnában, politikai megoldást Szíriában, valamint Venezuelában és Afrika több államában.

A pápa a szegénység, az erőszak, az üldözés, a természeti csapások elől menekülők támogatását, integrációját és esetleges hazatérésének elősegítését szorgalmazta. Viszonyítási pontnak az ENSZ globális migrációs csomagját nevezte. A Vatikánvárosi Állam tavalyi tevékenységei közül a Kínával aláírt megállapodást emelte ki a katolikus egyházfő, és kitért arra, hogy az idén Marokkóba és az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogat, és arról is említést tett, hogy az idén lesz 30 éve a berlini fal lebontásának.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018