eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren.
Nyitókép: MTI

A vatikáni szóvivőcsere háttere

A vatikáni szóvivőé súlytalanabb szerep, mint a civil kommunikációs vezetőké - fogalmazott az InfoRádiónak Máté-Tóth András valláskutató azzal kapcsolatban, hogy az év végével távozott a Vatikán szóvivője és helyettese. Ferenc pápa újévi üzenetével kapcsolatban kijelentette, az egyház gyakran nyilvánul meg közéleti témákban is.

A civil világban a szóvivő az adott kormány vagy cég nyilvánosságnak szánt üzenetei előkészítésében, súlypontozásában, időzítésében is aktívan részt vesz - magyarázta az InfoRádiónak a Vatikán szóvivőjének és helyettesének év végi távozását Máté-Tóth András valláskutató.

"A Vatikán médiamunkája az elmúlt évek során, de nem Ferenc pápával kezdődően kezdett hasonlítani a civil világban ismert médiaszolgáltatáshoz,

és hihetetlenül nagy fejlesztéseket hajtottak végre az online és az offline világban egyaránt. Ebben a munkában nagyon fontos szerepet játszott ez a páros, amely most távozott. Viszont az, hogy ők ilyen szinten, mint a civil világban ez ismert, benne lettek volna az előkészítésben,

attól még azért messze van a Vatikán médiamunkája és a szóvivő bevontsága a döntéshozatali folyamatokba"

- világított rá a valláskutató.

Ugyanakkor a szentatya szerkesztőségi igazgatónak nevezte ki egy barátját, ám ez Máté-Tóth szerint mégsem nevezhető furcsának.

"Azt hiszem, hogy talán nem is lehet benne kivetnivaló, hogy akár egy nagy cégnek a vezetője olyan személyt nevez ki a sajtóügyekért felelősnek, aki a teljes bizalmát élvezi."

Mint hangsúlyozta, Ferenc pápa a kezdet kezdetétől nyilvánvalóvá tette, hogy nem "kaptafaegyházat" képzel el, hanem olyat, amelyben az igazság keresése folyamatos diskurzuson keresztül zajlik, és ebben nagy szerepet szán a médiának. Azokat a véleményeket pedig, amelyek akár a nyilvánosság előtt is kritikusan elhangoznak, nem söpri le az asztalról.

Máté-Tóth abban sem lát rendkívülit, hogy

az egyház közéleti kérdésekben megnyilvánul, és felemeli a prófétai szavát a világban megtalálható igazságtalansággal szemben, ezt a modern korban a pápák XIII. Leó óta folyamatosan teszik,

ezek fő témái: alapvető emberi értékek, emberi méltóság, tisztelet, társadalmi igazságosság, kirekesztés és hatalommal való visszaélés elkerülése, korrupcióellenesség, de semmiképp a pártpolitika.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×