INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

méh

vatikán

erkölcs

katolikus

Üzenetet a Vatikánból az anyaméh eltávolíthatósága kapcsán

Üzenetet a Vatikánból az anyaméh eltávolíthatósága kapcsán

Infostart / MTI

Csak akkor megengedhető, ha valós veszélyben van a nő egészsége vagy az élete. De ha visszafordíthatatlanul olyan állapotba került a szerv, hogy lehetetlenné válik a szaporodás, és egy várandósság biztos vetéléshez vezetne, megengedett a műtét.

A vatikáni Hittani Kongregáció bizonyos körülmények között erkölcsileg megengedhetőnek tartja az anyaméh eltávolítását a terhesség megakadályozására - jelentette a Kathpress katolikus hírügynökség a Vatikán csütörtökön ismertetett közleményére hivatkozva.

Amennyiben a méh visszafordíthatatlanul olyan állapotba került, hogy lehetetlenné válik a szaporodás, és egy várandósság orvosi szempontból bizonyosan vetéléshez vezetne, megengedett a szerv eltávolítása.

Ebben az esetben ugyanis nem elfogadhatatlan sterilizációról van szó a kongregáció szerint.

A Luis Ladaria, a Hittani Kongregáció prefektusa által aláírt és Ferenc pápa által határozottan támogatott állásfoglalás december 10-i keltezésű, és egy 1993-as döntés kiegészítését jelenti. Az akkori állásfoglalás megengedhetetlennek nyilvánította a lehetséges kockázatos terhességek megakadályozását a méh eltávolításával vagy a petevezetékek elkötésével, és "direkt sterilizációnak" nyilvánította mindkét beavatkozást. Az 1993-as, "még mindig teljes egészében hatályos" dokumentum szerint

a méh eltávolítása erkölcsileg csak akkor megengedhető, ha valós veszélyben van a nő

egészsége vagy az élete.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018