INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

ferenc pápa

béke világnapja

üzenet

egyház

vallás

politika

Vatikánváros, 2019. január 1. Ferenc pápa idei első Úrangyala (Angelus) imádságát mondja vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2019. január 1-jén. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Ferenc pápa: A politika nem a kormányrúdnál állók kiváltsága

Infostart / MTI

"Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányzók kiváltsága" - mondta a katolikus egyházfő újév napján, amely egyben a béke 52. világnapja.

A VI. Pál pápa által 1967-ben bevezetett béke világnapján a katolikus egyházfő egy adott témában üzenetet intéz a világ államfőihez.

Előzőleg a Szent Péter-bazilikában bemutatott

hagyományos újévi miséjén a pápa a világ megosztottságát ostorozta, és óvott a csak keveseknek jó lelketlen profithajszától.

"Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányrúdnál állók kiváltsága". "Mindnyájan felelősek vagyunk a város életért, a közös jóért és a politika akkor jó, ha mindenki kiveszi a részét a béke szolgálatában" - fejtette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren álló pápai palota ablakából.

A pápa az idei béke világnapjának témájául "a jó politika a béke szolgálatában áll" témát választotta.

Beszédében az egyházfő az anyaság előtt tisztelgett, rövidlátónak nevezve azt a világot, amely "az anyai tekintetet" feledve néz a jövőbe.

Az ilyen világ "lehet, hogy növeli a nyereségét, de nem látja másokban a gyermekeket. Pénzt fog keresni, de nem mindenki számára.

Mindnyájan ugyanabban a házban tartózkodunk majd, de nem mint fivérek és nővérek"

- figyelmeztetett.

Az újévi pápai üzenet viharos 2018-as esztendő után hangzott el, amely során az egyházat világszerte pedofilbotrányok rázták meg, amelyeket a pápa nem tudott kordában tartani.

A válságérzetet erősítette, hogy a kommunikációs stratégiával kapcsolatos nézeteltérések miatt hétfőn lemondott a Vatikán szóvivője és a helyettese.

Ferenc pápa nyíltan nem utalt a problémákra, de felszólította a római katolikusokat, hogy maradjanak hűek az egyházhoz. "Az egység többet számít, mint a különbözőség" - mondta.

Arra is figyelmeztetett, hogy az egyház "a múlt szép múzeumává" válhat, ha az emberek elveszítik a "hit élményét".

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018