eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Olaszországból Abu-Dzabiba tartó repülőgép fedélzetén 2019. február 3-án. Ferenc pápa azért utazik Abu-Dzabiba, hogy részt vegyen az emirségekbeli Vének Muszlim Tanácsa által támogatott, vallásközi párbeszédről szóló konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítésével.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Jövőre lenne alkalom a magyarországi pápalátogatásra

Ez a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseménye lenne, Ferenc pápától azonban még nem érkezett válasz a hívásra. Részletek Fábry Kornéltól, a rendezvény általános titkárságának vezetőjétől.

Egy hároméves előkészület közepén tart a 2020-as magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), a katolikus világ nagy eseménye - tudta meg az InfoRádió Fábry Kornéltól, a rendezvény általános titkárságának vezetőjétől.

"Három lelki előkészületi év van, ezzel együtt természetesen magát a programot is készítjük elő különböző szerződések, helyszínfoglalások, programok kitűzése, regisztrációs rendszer kidolgozása formájában. Az esemény népszerűsítése is elkezdődött, Magyarországon és a világ kilencven országában is tudnak már az eseményekről" - ecsetelte a katolikus pap.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva megerősítette, a NEK-re meghívták Ferenc pápát, aki fogadta az invitálást mind egyházi, mind állami részről, de a válaszára még várnak. Ehhez tudni kell, hogy

utoljára II. János Pál pápa vett részt Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, XVI. Benedek pápa és Ferenc pápa még nem,

de ez nem zárja ki azt, hogy a korábbi hagyományhoz visszatér Ferenc pápa. Ami biztos, hogy legalább egy bíboros legátus személyében képviselteti magát a Vatikán.

Befolyásolhatja a szentatya naptárát az is, hogy idén Csíksomlyóra is elmegy.

"Nem tudjuk, mennyi a valószínűsége annak, hogy körülbelül egy év eltéréssel kétszer egymás után eljön ebbe a térségbe, ez teljesen az ő szuverén döntése. Szeretettel látjuk, ha elfogadja a meghívásunkat" - fogalmazott Fábry Kornél. Szerinte akár később is kiderülhet, hogy jön-e a pápa, hiszen a csíksomlyói látogatás is nemrég látott napvilágot, és június 1-jén már meg is valósul.

A pápa meghívásának procedúrájára kitérve elmondta még, ebben a konkrét esetben egyházi részről Erdő Péter bíboros, állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes küldött levelet Rómába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×