eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rendőr vizsgálja a pusztítás nyomait az Alternatíva Németországnak (AfD) párt döbelni irodája előtt elkövetett robbantás után 2019. január 3-án éjjel.
Nyitókép: MTI/EPA/Sören Müller

Robbantás Németországban: támadás a legnagyobb német ellenzéki párt ellen

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy irodájánál csütörtök éjjel a Szászország tartományi Döbelnben, a rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást.

A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja.

A robbanás a Drezda környékén fekvő kisvárosban működő AfD-iroda előtt, az utcán történt. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség portálja, a szomszédos épület és két autó, személyi sérülés nem történt.

Pénteken őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit - számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Az ügy hátterét még nem sikerült feltárni, de az tudható, hogy az utóbbi hetekben több támadás ért AfD-irodákat a tartományban. Ezek az esetek rendszerint rongálások voltak. A döbelni ügy sajátossága, hogy

a robbanás akár személyi sérülést is okozhatott volna. Ez súlyosbító körülmény lehet egy büntetőeljárásban.

Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. A Twitteren azt írták, hogy "súlyos támadás érte a szászországi AfD-t".

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes is így értelmezi a történteket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szintén a Twitteren azt írta, hogy semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert

"az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé".

Az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot - tette hozzá. "Ez a támadás az AfD-nek használ és árt a demokráciának" - idézte a miniszterelnök-helyettest az MDR.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×