eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Strasbourg, 2018. március 14.Az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a szigetország uniós kiválását követő kapcsolatáról ülésezik az Európai Parlament (EP) Strasbourgban 2018. március 14-én. A Brexit ügyében megszavazott határozatban a képviselők azt szorgalmazták, hogy a szigetország maradjon tagja a belső piacnak és a vámuniónak, ennek lehetőségét azonban a brit kormány kizárta. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Átment a "migránsvízum" ügye az Európai Parlamenten

Megszavazta az ehhez kapcsolódó jelentést az Európai Parlament. A vízumkérelmeket a külföldi uniós nagykövetségeken és konzulátusokon lehetne benyújtani. A Fidesz szerint a bevándorláspárti többség áterőszakolta a jelentést.

November közepén már szavaztak az Európai Parlament plenáris ülésén a javaslatról, amely akkor nem kapott abszolút többséget. A jelentéstevő ezért technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. Kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén elfogadták a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést. Ennek értelmében a vízumkérelmeket a külföldi uniós nagykövetségeken és konzulátusokon lehetne benyújtani és átvenni.

Az okmányért folyamodóknak igazolniuk kellene, hogy üldöztetésnek vannak kitéve, és a vonatkozó nemzeti és európai adatbázisok segítségével át kellene esniük egy biztonsági vizsgálaton.

A vízummal az azt kiállító tagállam területére lehetne belépni, kizárólag azért, hogy menedékkérelmet nyújtsanak be.

A tervezet jelentéstevője szerint a humanitárius vízummal emberibb válasz adható a migráció problémájára.

Fernando López Aguilar a szavazás utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a szabályozott úti okmánnyal hatékonyabban vissza lehet szorítani a gyakori haláleseteket és az embercsempészetet.

A Fidesz szerint a brüsszeli bevándorláspárti többség áterőszakolta a "migránsvízumot" az Európai Parlamenten. A párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szerint

"látszik, hogy Brüsszelben a migrációs kérdésekben addig kell újra meg újra szavazni, amíg végül a bevándorláspártiaknak tetsző eredmény meg nem születik".

Az eljárás a szóvivő szerint önmagában is elfogadhatatlan és antidemokratikus, de a migránsvízum javaslata is az. A fideszes politikus szerint ez még több bevándorlót vonzana a kontinensre:

"Kapunyitást jelent a gazdasági migránsok előtt, megkönnyítené az ő beutazásukat az unió területére érdemi ellenőrzés nélkül"

- tette hozzá.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő sem értett egyet az eljárással és a jelentés bizonyos részeivel, ezért a szavazáson tartózkodott. Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pedig felfoghatatlannak nevezte, hogy mi a magyar kormány problémája a szöveggel. Szerinte a jelentés ugyanis egybeesik a magyar vezetés célkitűzéseivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×