INFORÁDIÓ
2021. március 6. szombat
Inez, Leonóra

vakcina

diperte

gyerek

Dzsalálábád, 2006. március 5.Gyermekbénulás elleni oltóanyagot adnak be egy afgán gyermeknek 2006. március 5-én Dzsalálábádban, az afgán egészségügyi minisztérium, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös kezdeményezésére megkezdett védőoltáskampány keretében. Március 5. és 7. között Afganisztánban hétmillió gyermek kap szájon át vakcinát a gyermekparalízis kórokozója ellen. (MTI/EPA/RAHMAT GUL)

Húszmillió gyermek nem kapott védőoltásokat

Infostart / MTI

Az ENSZ jelentése szerint ezek közül a gyerekek közül nyolcmillió háború sújtotta vagy válságövezetekben él, és egyre növekszik a nem védett gyermekek aránya a közepes jövedelmű országokban.

Mintegy 123 millió gyermek kapott 2017-ben immunizációt életveszélyes betegségek és fertőzések ellen - derült ki az ENSZ friss jelentéséből.

A gyerekek nagyjából 90 százaléka kapta meg a DiPerTe, vagyis a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés ellen tartósan védő vakcina legalább egy dózisát tavaly. A 2010-es számokhoz képest tavaly a világon 4,6 millióval több gyereket immunizáltak, ennek oka a népesség gyarapodása.

Második adag kanyaróvakcinát 167 ország adott a rutinszerű oltások listájához, 162 országban oltanak rubeola ellen, ennek eredményeként 52 százalékosra nőtt a két betegség elleni védettség, ami 2010-ben még csak 35 százalékos volt.

A HPV-vírus elleni védőoltást 79 országban vezették be, hogy védje a nőket a méhnyakráktól.

A jelentés arra is kitér, hogy további erőfeszítésekre van szükség, mivel tavaly majdnem 20 millió gyermek nem részesült teljes immunizációban. Közülük 8 millió él háború vagy válság sújtotta, bizonytalan helyzetű területeken.

A nem védett gyerekek egyre növekvő hányada él közepes jövedelmű országokban, ahol egyre nagyobbak az egyenlőtlenségek és gyarapodik a leszakadók száma. Emiatt sok gyermek nem jut védőoltáshoz sem.

A súlyos csecsemő- és kisgyermekkori hasmenést kiváltó rotavírus és a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás már több mint egy évtizede rendelkezésre áll, mégsem veszik igénybe sokan: 2017-ben az érintettek 28 százaléka kapta meg a rotavírus elleni és 44 százalékuk a két kór elleni kombinált vakcinát.

Nyitókép: MTI/EPA/RAHMAT GUL
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018