eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Brüsszel, 2018. július 10.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b-j) az Európai Unió és a NATO egynapos brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2018. július 10-én. Az észak-atlanti katonai szövetség tagállamainak vezetői július 11-én kétnapos tanácskozást kezdenek a belga fővárosban. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: Olivier Hoslet, MTI/EPA

Fokozódó feszültség a ma kezdődő NATO-csúcs előtt

Donald Trump amerikai elnök ismét a NATO-tagországokat bírálta a szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál.

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásával Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel a ma kezdődő NATO-csúcstalálkozó alkalmával – közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-csúcs részleteit ismertető sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást.

Brüsszel, 2018. március 15.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szervezet éves jelentését ismerteti brüsszeli sajtóértekezletén 2018. március 15-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A főtitkár leszögezte, hogy az európai tagállamok és Kanada védelmi kiadások növelésére vonatkozó elhatározása nem az Egyesült Államok kedvéért vagy kérésére történt. A védelmi kiadásokról szóló megállapodásról saját védelmük fokozása érdekében döntöttek, a biztonságot veszélyeztető kockázatok növekedése miatt.

Stoltenberg tájékoztatása szerint nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, amely szerint a tagállamok bruttó hazai termékük két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják.

A főtitkár elismerte, hogy

az európai szövetségesek és az Egyesült Államok között feszültséget okoz a védelmi kiadások kérdése,

de hozzátette, a nézeteltérések ellenére NATO továbbra is a transzatlanti biztonság sarokköve marad.

Donald Trump korábban többször bírálta a NATO-tagországokat, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre.

„Megmondom a NATO-nak, hogy muszáj elkezdeni a számlák fizetését, az Egyesült Államok nem fog mindenről gondoskodni"

– mondta az amerikai elnök múlt héten a montanai Great Fallsban tartott nagygyűlésén. Levélben is figyelmeztette az Egyesült Államok egyes NATO-szövetségeseit, hogy nem teljesítették befizetési kötelezettségeiket. Hétfő reggel közzétett Twitter-bejegyzésében az elnök ismételten hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden más országnál többet költ a NATO-ra.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke határozottan bírálta az amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. "Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli" – szólított fel Tusk az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.

Brüsszel, 2018. június 29.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. június 29-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Megállapodtak a két szervezet közötti együttműködés további erősítéséről. Mint írták, a változó biztonsági kihívásokkal szemben továbbra is kulcsfontosságú a közös munka, illetve annak mélyítése egyebek mellett a katonai mobilitás, a hibrid- és kiberfenyegetések, a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elleni harc területén, ahogyan a menekült- és migránsválság kezelésében is.

A kétnapos NATO-csúcstalálkozóra 55 nemzeti delegációt várnak, 29 ország állam-, illetve kormányfőjét, köztük Donald Trump amerikai elnököt.Mintegy 2400 rendőrt és ezer katonát mozgósítanak a találkozó biztonságának garantálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×