eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a Kossuth-nótát éneklik a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Brit sajtó a magyar választásokról

Orbán Viktor újraválasztása komoly kíhívás lesz az Európai Unió számára - írják Brexit-párti és Brexit-ellenes brit lapok. Egy kommentár szerint pedig segít majd belülről felbomlasztani az Uniót.

„Brüsszel most egy olyan országgal találja szemben magát, amely leiratkozott a blokk liberális értékeiről, de továbbra is felveszi a támogatásokat. Tuti tipp, hogy az EU-ban kevesen ünneplik Orbán Viktor elsöprő győzelmét” – írja magyar választási kommentárjában a Guardian című brit liberális lap.

A cikk említi az elmúlt ciklus idején az Orbán-kormánynak szegezett nyugati bírálatokat, de megjegyzi: Jean-Claude Juncker EU Bizottsági elnök nem hajlik arra, hogy összecsapjon a magyar miniszterelnökkel. Juncker Orbánhoz hasonlóan az Európai Néppárt politikusa, és az egyik EPP képviselő azt mondta a Guardiannek: szerinte

a magyar miniszterelnököt „radikalizálták a választások, de most mérsékeltebb és józanabb lesz”.

A lap ugyanakkor idézi Laurent Pech professzort, az angol Middlesex Egyetem jogásztanárát, aki szerint a magyar kormányfő úgy érzi: „neki kedveznek a csillagok”.

A bevándorlásellenes és nacionalista Daily Express megfogalmazása szerint Orbán győzelme „több izmot ad az EU-ellenes Közép-Európai szövetségnek, amely ellenzi a mélyebb integrációt és az Uniót elérő menekültek befogadásának közös felelősségét”.

A legmarkánsabb véleményt Nigel Farage, a Brexit egyik főideológusa fogalmazta meg.

Farage volt sokáig annak a Brit Függetlenségi Pártnak (UKIP) a vezére, amely kiprovokálta a britek uniós tagságának véget vető népszavazást. Az Európai Parlamenti képviselő manapság rádiós betelefonálós műsort vezet.

Ebben közölte „Magyarország totális rémálom az EU-elit számára, egy az olyan országok növekvő sorában, amelyek nem akarják otthagyni az Uniót, de belülről akarják aláásni”.

A Visegrádi Csoport bent akar maradni „és belülről elpusztítani az EU-t. Ironikus, hogy Orbán Viktor felveszi az EU-támogatásokat, miközben olyan szavakkal ítéli el a szervezetet, amelyet még én sem használtam” – mondta Farage, aki maga felveszi európai parlamenti képviselői illetményét, miközben rendszeresen megkérdőjelezi az Unió létjogosultságát.

Farage még azzal is büszkélkedett, hogy egy kommentátor szerint a Visegrádi országokhoz képest ő „brit diplomatának” tűnik. „Az EU a teljes kificamodás útján halad” - tette hozzá.

Mindeközben a hol határozottan, hol kevésbé Brexit-párti konzervatív Telegraph úgy fogalmaz, hogy

Orbán Viktor harmadszorra „kényelmes győzelmet” aratott, és hogy kétharmados „szupertöbbséget” szerez, ami feljogosítja az alkotmánymódosításra.

„A győzelem újabb csapás Brüsszelnek, és igazolás az Orbán márkajelévé vált populista identitás-politikának”. A lap ugyanakkor „egyre inkább autoriternek” nevezi az újraválasztott kormányfőt és megjegyzi: „felhívások hangzanak el az állítólagos választási szabálytalanságok kivizsgálására, azt követően, hogy a Telegraph beszámolt róla: arra utasítottak magyar diplomatákat, hogy a migrációval kapcsolats negatív híreket gyűjtsenek a Fidesz-kampány támogatására.”

A BBC pedig úgy fogalmaz: Magyarország „euroszkeptikus” miniszterelnöke megtarthatja kétharmados többségét. „A kampány vezető témája a migráció volt, és Orbán azt ígérte, hogy megvédi az ország határait és kívül tartja a muszlimokat”. A brit közszolgálati médium emellett megjegyzi: a miniszterelnök adócsökkentést és a gazdasági növekedést elősegítő lépéseket is ígért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×