eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Veszélyben az Európai Unió világpolitikai szerepe

Akár 25 év alatt leszalámizhatják az Európai Uniót a nagyhatalmak – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szerint belpolitikai hasznot is várhat Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai diktátorral tervezett egyeztetéstől.

A külpolitikai elemző szerint elengedhetetlen az egységes uniós fellépés, hogy akár csak az EU jelenlegi érdekérvényesítés szintje megmaradjon. „A leszalámizást kockáztatjuk, tehát azt, hogy akár a kínaiak ezt-azt finanszírozva elviszik a maguk módján a cseresznyéket erről a tortáról” – fogalmazott Feledy Botond, aki szerint a befektetések győztese nem Kelet-Európa lesz, hanem a németekkel és más olyan, IT területén fejlett országgal fog együttműködést kezdeményezni Kína, ahonnan tudást és szabadalmakat tud szerezni.

Az külpolitikai szakértő hangsúlyozta: az oroszok is igyekeznek szélesíteni a szakadékokat az egyes euroatlanti partnerek között. Az Egyesült Államok sem rest abban, hogy néha vitát gerjesszen – tette hozzá. Európa rengeteget kockáztat, és az amúgy is errodálódó világpolitikai szerepét teljesen elveszítheti, ha nem képes kooperálva megtartani erejét.

Feledy Botond kiemelte, hogy Németország és Franciaország végre ismét érdemben foglalkozhat az uniós reformokkal. „Láthatnánk egy olya Európai Uniót a kontinensen, ami egy picit megerősödhet” – mondta, bár hozzátette, hogy ezt nehéz tárgyalások árán érhetik csak el, hiszen tovább éleződik az unión belüli kelet-nyugat feszültség. „Látjuk Lengyelország, Magyarország, Csehország pozícióit ebben, lassan a baltiak is kiálltak a lengyelek mellett” – fogalmazott a külpolitikai szakértő.

Feledy Botond arról is beszélt, hogy Lengyelország súlya nőhet, de egyelőre nem látszik, hogy a térség országaiban nőne a párbeszéd iránti nyitottság, míg Oroszországban egyelőre csak Vlagyimir Putyin újraválasztott elnök tudja, hogy a saját jövője hogyan alakul: utódlás kérdését akarja meghatározni, vagy alkotmányos reformmal maradhatna államfő a most kezdődő hatéves ciklus után is.

A trumpi Egyesült Államok külpolitikája

Hosszú ideje jól látható volt a Donald Trump amerikai elnök és menesztett külügyminisztere, Rex Tillerson közötti konfliktus – jegyezte meg Feledy Botond. „Kifejezetten ellentmondó nyilatkozatokat tettek, tehát, amikor Tillerson valamit állított, akkor 1-2 órára rá Trump egy ellentétes Twitter-üzenetben cáfolta saját külügyminiszterét” – hívta fel a figyelmet. A konfliktus először akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a miniszter becsmérlő szavakkal illette főnökét. „Ez nyilván egy szerencsétlen pillanat volt, és azóta azért azt tudjuk, hogy Trumpnak eléggé fájt” – fogalmazott a külpolitikai szakértő.

Az elemző úgy látja, hogy Trump imázsának is jót tenne egy megállapodás Kim Dzsong-Un észak-koreai vezetővel. „Hogy Donald Trump akar-e külföldön egyáltalán sikereket elérni, az egy komoly kérdés, hiszen neki egyértelműen belpolitikai ambíciói vannak” – véli Feledy Botond. Most különösen a belpolitikára kell koncentrálnia az amerikai elnöknek, hiszen idén novemberben a kongresszus alsóházának egészét, illetve a szenátus egyharmadát újraválasztják. „Más kérdés, hogyha az észak-koreai diktátorral bármilyen megállapodást elér, azt el tudja-e adni otthon” – emelte ki a szakértő.

Feledy Botong megjegyezte, hogy a megállapodás Észak-Koreával az orosz és különösen a kínai érdekek figyelembe vétele nélkül nem elképzelhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×