eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Kvótaügy: újabb üzenet az EU-nak

Az európai uniós menekültelosztási mechanizmus nem tartalmaz garanciákat a tagállamok biztonságára - érvel a lengyel kormány abban a levélben, mellyel csütörtökön válaszolt az Európai Bizottságnak (EB) a menekültelosztási kvóta teljesítésével összefüggő kifogásaira.

Az EB június közepén kötelezettségszegési eljárást indított el Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen, amiért nem teljesítik a 2015 őszén kiszabott egyszeri menekültátirányítási kvótát.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a lengyel belügyi tárca a csütörtökön Brüsszelbe továbbított levelet ismerteti, kiemelve, hogy Varsó a kötelezettségszegési eljárás lezárását kéri.

A lengyel illetékesek leszögezik: Varsó nem utasítja el az EU-tagállamok közötti szolidaritás elvét, valamint a humanitárius segítségnyújtás szükségességét sem.

Lengyelország ugyanakkor "határozottan ellenzi a javasolt kötelező és automatikus menekültelosztási mechanizmust", mivel az ilyen lépések nem hatékonyak, és a migránsok újabb hullámait biztatják arra, hogy Európába induljanak - áll a közleményben.

Rámutatnak: az uniós alapszerződések értelmében a nemzetbiztonság a tagállamok hatáskörébe tartozik, a menekültelosztási mechanizmus végrehajtási módja viszont "nem teszi lehetővé, hogy Lengyelország eleget tegyen a nemzeti biztonságra vonatkozó kötelességének".

Kiemelik azt is, hogy Lengyelország tett erőfeszítéseket az egyszeri kvóta teljesítésére, de kiderült, hogy az Olaszország és Görögország által a mechanizmus keretében alkalmazott biztonsági és személyazonosítási eljárások ezt lehetetlenné teszik.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy folyamatban van a Magyarország és Szlovákia által az Európai Bíróságon 2015-ben elindított kvótaper, melybe Budapest és Pozsony álláspontját támogatva Lengyelország is beavatkozott.

Csütörtök délután, az Európai Bizottságnak címzett válaszlevél aláírása után Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter sajtóértekezletet tartott, amelyen a levél fő témájaként a biztonságpolitikát emelte ki. "A biztonság nemzeti, nem pedig közösségi kérdés" - húzta alá, hozzáfűzve: semmilyen olyan döntést nem hajlandó hozni, mely a lengyelek biztonságát veszélyeztetné.

Rámutatott arra, hogy a 2015-ben meghatározott, 160 ezer menekült áthelyezését feltételező kvótát más uniós tagállamok sem teljesítik, eddig ennek csupán 14 százalékát irányították át.

Blaszczak érvelt azzal is, hogy nem lehet megkülönböztetni a menekülteket és az "egyszerű bevándorlókat", a migránsok életkora, identitása és származása megállapíthatatlan. "Nagyon komolyan arra gyanakszunk, hogy sok +menekült+ valójában gazdasági bevándorló" - szögezte le a lengyel belügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×