eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tovább gyűrűzik az orosz ellencsapás

Az Európa Tanácsot is elérte, miután bejelentették az EU és több ország elleni szankciók meghosszabbítását.

Oroszország felfüggesztette az Európa Tanácsnak (ET) szánt idei befizetéseit - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Thorbjorn Jagland ET-főtitkárral folytatott pénteki telefonbeszélgetésében.

Az orosz külügyi tárca szerint Lavrov azt is közölte az ET-főtitkárral, hogy a befizetéseket addig nem indítják újra, amíg nem állítják helyre teljes mértékben az orosz delegáció jogait az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésénél.

Miután Oroszország 2014 márciusában elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától, az ET határozattal megvonta a parlamenti közgyűlésbe delegált orosz képviselőktől a szavazati jogot, illetve az ET intézményeiben és választási megfigyelő misszióiban való részvétel jogát is.

Moszkva elégedetlen az ET égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) egy sor döntésével is. A strasbourgi székhelyű bíróság, amelyhez az Emberi Jogok Európai Egyezménye előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, június 20-án elmarasztalta Oroszországot a - több ponton is jogsértőnek ítélt - "homoszexuális propagandát" tiltó, sokak által bírált törvény miatt. Moszkva fellebbezést jelentett be az általa igazságtalannak nevezett döntés ellen.

Az EJEB tavalyi közlése szerint Moszkva a bíróság által vizsgált 228 orosz vonatkozású ügy közül mindössze hatban nem sértette meg az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Meghosszabbított szankciók

Oroszország pénteken a jövő év végéig meghosszabbította az EU-val szembeni gazdasági ellenszankcióit. Az erre vonatkozó rendeletet Vlagyimir Putyin elnök írta alá.

Az EU szerdán hivatalosan fél évvel kiterjesztette az Oroszország ellen a Krím félsziget elcsatolása és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt 2014 júliusában bevezetett gazdasági büntetőintézkedések hatályát. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök ennek kapcsán a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy a kormány a kérdést megvitatta az elnökkel, és az orosz vezetés az EU lépésére válaszul ahhoz hasonlóan fog reagálni.

Az uniós korlátozó intézkedések a pénzügyekre, az energia- és a védelmi iparra irányulnak, akadályozzák az orosz bankok hozzáférését az uniós piacokhoz, korlátozzák bizonyos termékek kereskedelmét, és

tiltják az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok számára, hogy befektetéseket eszközöljenek, vagy idegenforgalmi szolgáltatást nyújtsanak Oroszországban.

A gazdasági intézkedések mellett az EU pénzeszközök befagyasztását és utazási tilalmat is előír ukrán és orosz természetes személyek, valamint vállalatok képviselőivel szemben, akik/amelyek bizonyítottan felelősek a lázadók támogatásáért.

Oroszország, válaszul a nyugati szankciókra, 2014 augusztusában hirdette meg az élelmiszerembargót,

amelyet Moszkva tavaly augusztusban 2017 végéig meghosszabbított. A zárlat az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából, Kanadából, Albániából, Montenegróból, Izlandból, Liechtensteinből és Ukrajnából származó termékekre terjed ki. Az orosz embargó és az "exporthelyettesítés" támogatása - orosz vélemények szerint - serkentően hatott az orosz mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődésére.

Az orosz elnök június 15-én megtartott Közvetlen Vonal elnevezésű éves interaktív televíziós fórumán elmondta, hogy az ellenszankciók alkalmazásának mértékét a kapcsolatok alakulásának függvényében határozzák meg az adott országgal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×