eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Műszaki hiba miatt zuhant a tengerbe az orosz repülőgép

Műszaki hiba miatt zuhant a Fekete-tengerbe a hét végén az orosz védelmi minisztérium utasszállító repülőgépe 92 emberrel a fedélzetén - mondta csütörtökön Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter.

"Egyértelmű, hogy műszaki hiba történt. A szakértőknek kell tisztázniuk az okokat, erre különbizottságot hoztak létre - mondta Szokolov moszkvai sajtótájékoztatóján.

A miniszter, aki egyúttal a szerencsétlenség okait vizsgáló állami bizottságot vezetője, közölte: a végső következtetéseket a repülőgép paramétereit, valamint a pilóták beszélgetéseit rögzítő feketedobozok teljes elemzése után vonják le. Szokolov szerint várhatóan januárban kapják meg a gép lezuhanásának okaival kapcsolatos elsődleges adatokat.

A politikus megjegyezte: a szerencsétlenségről rendelkedésre álló adatok semmiben nem támasztják alá, hogy terrorcselekmény okozta volna a gép lezuhanását, s főként nem támasztják alá azt, hogy robbanás történt volna a gépen.

Szergej Bajnetov altábornagy, a légierő repülésbiztonsági szolgálatának parancsnoka, a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság vezetője viszont úgy nyilatkozott, hogy a terrorcselekményt sem zárták ki a szerencsétlenség feltételezett okai közül, de a Tu-154 fedélzetén nem történt robbanás, a roncsokon és a halottakon nem találtak égésnyomokat.

"Az első adatrögzítő berendezés elemzése után arra a következtetésre jutottunk, hogy nem volt robbanás a fedélzeten. A terrorcselekmény nemcsak robbanás lehet, lehetségesek más okok is, ezért ezt a feltételezést nem zárjuk ki a lehetséges okok közül" - mondta Bajnetov a sajtótájékoztatón.

Bajnetov közölte: a szerencsétlenség ügyében nyomozó katonai bizottság hét lehetséges okot vizsgál - ezek között van az emberi tényező, műszaki hiba, szélnyírás és madarakkal történt ütközés -, elsődleges változat azonban nincsen.

Bajnetov kijelentette, hogy véleménye szerint továbbra is használni fogják a Tu-154B-2 típusú gépeket.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma folytatja a kutatást a szerencsétlenség térségében, mindaddig, amíg szükség lesz rá - közölte Alekszandr Csurijan miniszter-helyettes. Emlékeztetett, hogy a kutatás intenzív szakasza véget ért, de a tárca Ka-32 és Mi-8 típusú helikopterei továbbra is megfigyelést folytatnak. Elmondta, hogy műholdak segítségével sikerült a nagyobb roncsokat megtalálni, amit a búvárok is megerősítettek. Hozzátette, hogy a robottechnika nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gép darabjait a felszínre tudták emelni.

Az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó gépe - fedélzetén 84 utassal és a 8 tagú személyzettel - vasárnap reggel zuhant a Fekete-tengerbe két perccel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók és egy ismert segélymunkás mellett a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének 64 tagja, valamint művészeti vezetője utazott újévi koncertet adni a hmejmimi orosz légi támaszponton. A sajtóban eddig napvilágot látott értesülések szerint a fékszárny hibája vezethetett el oda, hogy végül tragédiába torkollott a repülőút.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×