eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tálas: Berlinben nem lesz gyökeres fordulat

Nem valószínű, hogy van összefüggés a hétfő esti ankarai és berlini események között – véli Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója nem vár gyökeres változást a német kormány menekültpolitikájában.

„Nem feltételezem, hogy van összefüggés a hétfő esti ankarai és berlini események között.

Az viszont tény, hogy az ilyen ünnep előtti alkalmakat – amikor sok ember van az utcákon – a terroristák szívesen használják ki” - fogalmazott Tálas Péter.

Hozzátette: ha visszatekintünk, akkor megállapítható, hogy viszonylag könnyen nagy pusztítást lehet végezni ilyen alkalmakkor.

„Az Iszlám Államon kívül van más terrorszervezet is, amelyik képes lehet erre, tekintettel ara, hogy ellopni egy kamiont akár egy magányos farkas típusú elkövető is képes. Nem kell ahhoz feltétlenül az Iszlám Államhoz vagy az al-Kaidához kapcsolódni – legfeljebb ideológiailag – ahhoz, hogy egy ilyen merényletet végrehajthasson valaki” - véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen alkalmakkor azt is érdemes megvizsgálni, hogy ténylegesen van-e kapcsolat a szervezet és az elkövető között.

Az ankarai eseménnyel kapcsolatban Tálas Péter úgy véli, hogy nagyon nehezen megállapítható, hogy az orosz nagykövet gyilkosa politikailag lehetett-e motivált, vagy ez esetleg egy elkeseredett ember akciója lehetett.

„Tény, hogy Törökországban nagyon sokan vannak, akiknek nem tetszik az erdogani politika. Ne felejtsük el, hogy Törökország eredetileg azért szállt be a szíriai háborúba, hogy megdöntse az Aszad-rendszert. Most pedig egy olyan koalícióban van, amelyet lehet, hogy Erdogan vezet, de nagyon sok töröknek nem tetszik” - emlékeztetett a vezető.

Éppen ezért politikai motívum is lehet a gyilkosság mögött, de tekintettel arra, hogy rendőr volt állítólag ez az egyén, és elképzelhető – bár ez nincs megerősítve –, hogy a puccs után őt elbocsátották, lehet, hogy egész egyszerűen az elégedetlenség is szerepet játszott – véli Tálas Péter.

„Eddig az Iszlám Állam, illetve kurd szimpatizánsok voltak az elkövetők. Olyanra nem emlékszem, hogy Törökországban valaki az erőszakszervezetekből követett volna el merényletet” - tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy Németországban a német kormány menekültpolitikáját a hétfő esti esemény módosíthatja-e, Tálas Péter úgy válaszolt, hogy bizonyos értelemben igen, de nem feltételezi, hogy így is lesz.

„Azért azt látnunk kell, hogy ez egy 80 milliós ország, és most 12 ember haláláról beszélünk. Gyakorlatilag ez az első olyan terrorcselekmény, ami Németországban történt, és viszonylag sok áldozata volt”

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette: nyilvánvalóan azok, akik ebből tőkét szeretnének kovácsolni, ki fogják használni. Már most látjuk az első nyilatkozatokat.

„De egyébként is változik a német kormány politikája a menekültekkel kapcsolatban, és azt gondolom, hogy a választások közeledtével még inkább változni fog. De azt nem feltételezem, hogy nagy hátraarc vagy 180 fokos fordulat következne be”

- véli Tálas Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×