eur:
388.74
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Madagaszkáron keresik a hozzátartozók a lezuhant maláj gép roncsait

Madagaszkárra utaznak a két és fél évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között eltűnt malajziai repülőgép utasainak hozzátartozói, hogy a roncsok után kutassanak és fényt derítsenek a katasztrófa okaira - jelentette be hétfőn a családtagokat tömörítő Voice 370 nevű csoport.

A szervezet közleménye szerint négy malajziai, két kínai és egy francia hozzátartozó indul útnak decemberben az afrikai szigetországba, ahol korábban már előkerültek feltehetőleg az eltűnt utasszállítóhoz tartozó darabok. A hétfős csapat december 3-tól 11-ig tartózkodik Madagaszkáron, és megpróbálja majd a helyieket rábírni arra, hogy vegyenek részt ők is a roncsok felkutatásában.

A Voice 370 gyakran rója fel a hatóságoknak a gép utáni keresési műveletek összehangolásának hiányát az Indiai-óceán nyugati részén, illetve Afrika keleti partjai mentén. Bár kerültek elő roncsdarabok, azt továbbra is homály fedi, mi történhetett a géppel. Egy november elején Ausztráliában közzétett jelentésből az derült ki, hogy az utasszállító magassága meredeken és egyre növekvő mértékben csökkent az eltűnés előtt.

"Az eddig talált rendkívül fontos leletek ellenére egyik felelős fél sem képes módszeres és szervezett keresést végezni" - panaszkodott a Voice 370 a kutatási műveletekre utalva, amelyekben Ausztrália, Kína és Malajzia vesz részt. A három ország 146 ezer négyzetkilométeres területen folytatja a roncsok keresését, amelynek költsége 160 millió dollár (csaknem 47 milliárd forint) és jelenleg is tart. "A jelenlegi helyzetben pedig nem maradt más választásuk a hozzátartozóknak, mint hogy kézbe vegyék a dolgot, és maguk találjanak választ és megoldást a rejtélyre" - magyarázta közleményében a Voice 370 nevű csoport.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság MH370-es, Pekingbe tartó járata 2014. március 8-án tűnt el 239 emberrel a fedélzetén röviddel az után, hogy felszállt Kuala Lumpurban.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×