eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szomjazik Aleppó

Az aleppói humanitárius segítségnyújtás újraindításához kötné a szíriai válság rendezésével kapcsolatos tárgyalások felújítását az Egyesült Államok és Franciaország ENSZ-nagykövete.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szervezet Biztonsági Tanácsának kedd esti ülése után jelentette ki, hogy a szíriai rendezésről szóló tárgyalások folytatása előtt lehetővé kell tenni, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a hosszú idő óta ostromlott Aleppó nélkülöző és szenvedő lakosaihoz.

Fontos a tárgyalások folytatása, előbb azonban a humanitárius segélynyújtás biztosítására van szükség - fogalmazott az amerikai diplomata.

Hasonlóan nyilatkozott Franciaország ENSZ-nagykövete is. Alexis Lamek annak a nézetnek adott hangot, hogy meg kell teremteni a tárgyalásokhoz szükséges légkört.

Nem tudom elképzelni, hogy komoly tárgyalásokat folytassunk akkor, ha nem biztosított a lakosság ellátása - mondta a francia nagykövet.

Más véleményen volt ugyanakkor Oroszország ENSZ-nagykövete. Vitalij Csurkin azt hangoztatta, hogy a szíriai tárgyalásokat - mint fogalmazott - minden előfeltétel nélkül kell folytatni.

Szíria második legnagyobb városát, Aleppót 2012-ben osztották ketté a harcok. Nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét pedig a fegyveres felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták a felkelők kezén lévő kerületeket, a harcok azóta sokkal intenzívebbek a városban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete nemrég humanitárius tűzszünet kihirdetését sürgette.

"Az elérhető víz nem elegendő Aleppóban a lakosság ellátására. Az ENSZ szerint a civilek millióit sodorhatja elfogadhatatlan körülmények közé, ha nem javítják meg az elektromos és vízhálózatot" – mondta az euronews felvételén Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatalának szóvivője.

Az ENSZ becslése szerint nagyjából két millió ember élhet az ostromlott városban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×