INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Megkezdődtek az újabb szabadkereskedelmi tárgyalások

InfoRádió / MTI
Megkezdődött hétfőn Brüsszelben az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötésére irányuló tárgyalások újabb, immár tizenkettedik fordulója.

A péntekig tartó tárgyalási fordulón az egyezmény mindhárom pillére terítéken lesz: a kölcsönös piaci hozzáférés, a szabályozási együttműködés és a kereskedelmi szabályozás.

Bennfentes források szerint a tárgyalásokon először foglalkoznak részletesen a befektetési bírósági rendszer (Investment Court System) felállítására vonatkozó európai bizottsági javaslattal, amely a szabadkereskedelmi egyezményekben a befektetők és az államok közötti jogviták rendezését szabályozná. A javasolt bírósági rendszerben nem döntőbírák, hanem magasan képzett és nagy tapasztalattal rendelkező, a szabadkereskedelmi partnerrel közösen kinevezett bírák ítélkeznének világos szabályok alapján, átlátható módon.

A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact) nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.

A felek szeretnének még idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély.

A címlapról ajánljuk