INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A szíriai kormányerők hat hétre felfüggeszthetik Aleppó bombázását

InfoRádió / MTI
Az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a damaszkuszi kormány elkötelezte magát amellett, hogy hat hétre felfüggeszti az Aleppó elleni légicsapásokat, hogy ezáltal megvalósulhasson a világszervezetnek a városban dúló harcok befagyasztására irányuló tervezete - közölték diplomáciai források.

Staffan de Mistura kedden New Yorkban zárt ülésen tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát legutóbbi tárgyalásai eredményeiről. A különmegbízott közölte, hogy hamarosan visszatér Szíriába, hogy további tárgyalásokat folytasson. Azt nem tudta megmondani, hogy a szíriai hadsereg mikor függesztené fel a polgárháború dúlta ország északi részén fekvő város elleni légicsapásokat. Az ülésen részt vevő, név nélkül nyilatkozó diplomaták szerint Staffan de Mistura reménysugárnak nevezte a bombázások felfüggesztésének lehetőségét.

A különmegbízott első ízben tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot azóta, hogy tavaly októberben fegyverszüneti övezetek létrehozását javasolta a testületnek Szíriában. Reményei szerint így először helyi szinten kezdődhetne meg a békefolyamat, amelyet később ki lehetne terjeszteni az ország egész területére. Az olasz-svéd kettős állampolgárságú diplomata szerint az első hasonló, térségi fegyverszünetet Aleppóban léptethetnék életbe.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet eközben arról számolt be, hogy az Aleppóban és környékén dúló harcokban a kormányerők offenzívájának keddi kezdete óta legalább százötven ember - hetven katona és több mint nyolcvan felkelő - vesztette életét. A hadsereg és a vele szövetséges milíciák kedden számos falut visszafoglaltak a város közelében. Az átfogó offenzíva célja az, hogy teljesen bekerítsék Aleppót, és elzárják a városból Törökország felé vezető, stratégiai fontosságú utat.

A közel-keleti ország egyik legfontosabb gazdasági központjában, Aleppóban mindennaposak a fegyveres erők és a felkelők közötti harcok. A 2012 júliusa óta megosztott város nyugati részét a hadsereg, a keleti felét pedig a kormány megdöntéséért harcoló ellenzékiek ellenőrzik. A kormányerők rendszeresen bombázzák az észak-szíriai nagyváros felkelők uralta negyedeit, a légicsapásoknak az utóbbi évben több ezren estek áldozatául.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 210 ezret.

A címlapról ajánljuk