eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kijev után Donyeckben tárgyaltak a visegrádi országok külügyi vezetői

A visegrádi országok külügyi vezetői - közöttük Martonyi János magyar külügyminiszter - arra kérték donyecki tárgyalópartnereiket, Andrij Sisackijt, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetőjét és Olekszandr Lukjancenkót, Donyeck város polgármesterét, hogy ne engedjék meg az ukrajnai helyzet esetleges erőszakos megoldására irányuló ismétlődő erőfeszítéseket.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a V4-ek külügyminiszterei hangsúlyozták, hogy Ukrajna ereje éppen a sokféleségben, a multikultúrában és a többfelekezetűségben rejlik.

A miniszterek találkoztak Rinat Ahmetov vállalkozóval. A miniszterek értékelték, hogy a tüntetések idején Ahmetov az erőszak beszüntetésére és a vérontás elkerülésére szólított fel.

A V4-ek külügyi vezetői pénteken az ukrán fővárosban megbeszéléseket folytattak Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel, Andrij Descsica ideiglenes külügyminiszterrel, Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és Olekszandr Jefremovval, a kormányváltás nyomán ellenzékbe vonult Régiók Pártjának frakcióvezetőjével.

Martonyi János pénteki kijevi és donyecki látogatása után Kárpátaljára érkezik. Szombaton Ungváron a külügyminiszter a kijevi összecsapások áldozatainak emlékére bemutatott misén vesz részt, megbeszélést folytat Kárpátalja megye vezetőjével és a KMKSZ vezetésével, majd Beregszászra utazik, ahol felkeresi a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskolát, találkozik a magyar egyházak vezetőivel és a helyi magyarság képviselőivel.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×