INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán Viktor gratulált Robert Ficónak a miniszterelnöki kinevezéséhez

InfoRádió / MTI
Orbán Viktor levélben gratulált Robert Ficónak, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökévé történt kinevezéséhez szerdán; a magyar kormányfő reményének adott hangot a két ország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor a levélben azt írta: a sikeres közép-európai együttműködés és a két ország kapcsolatainak fejlődése szempontjából is fontos, hogy Szlovákiában "stabil politikai hátországgal rendelkező" kormány alakult.

A magyar miniszterelnök azon reményének adott hangot, hogy Szlovákia és Magyarország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez - olvasható a szóvivő közleményében.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerdán nevezte Robert Fico új kabinetjének tagjait.
A szlovák kormány új külügyminisztere, Miroslav Lajcák úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy Szlovákia és Magyarország között a jószomszédi kapcsolatok időszaka következik.

"Azt várom, hogy a szlovák és a magyar kormány egyaránt elsődlegesen a - minden európai ország előtt álló - gazdasági és szociális kihívásoknak szenteli a figyelmét" - mondta kinevezését követően Miroslav Lajcák a sajtó képviselőinek. Hozzátette: a felvetődő kérdéseket a két fél - elemzések és az "európai standardok reális állapota" alapján - tárgyalóasztal mellett fogja megoldani.

Miroslav Lajcák 2009 és 2010 között, Robert Fico kormányfő előző kabinetjében már betöltötte a külügyminiszteri posztot.

A címlapról ajánljuk