INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Az iráni atombomba nem feltétlenül fenyegeti Izrael létét"

InfoRádió / MTI
Egy atomfegyverrel rendelkező Irán nem feltétlenül fenyegeti Izrael létét - idézte az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetőjét a Háárec című izraeli napilap csütörtökön. A fenti mondat Tamir Pardo kedden, mintegy 100 izraeli nagykövet előtt tartott beszédében hangzott el.

Három nagykövet elmondása szerint Pardo azt állította, hogy Izrael különféle eszközökkel rendelkezik az iráni atomprogram aláásására, és ezeket a jövőben is használni fogja. Ha Irán ennek ellenére nukleáris fegyverhez jut, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy el fogja pusztítani vele Izraelt. A Moszad-főnök szerint túl könnyelműen használják a létfenyegetettség fogalmát.

Pardo nem beszélt egy Irán elleni esetleges légicsapásról. Izraelben hetek óta élénk vita zajlik arról, hogy van-e létjogosultsága az iráni atomlétesítmények elleni katonai akciónak.

A Moszad-főnök elődje, Meir Dagan szerint csak akkor kellene katonai eszközökhöz folyamodni, ha "már a húsba vág a torokhoz szorított kés". Dagan Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Ehud Barak védelmi miniszter szemére vetette, hogy egy Irán elleni katonai akcióba akarják belerángatni Izraelt, ami katasztrofális következményekkel járna.

A címlapról ajánljuk