eur:
387.85
usd:
359.84
bux:
69059.75
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megkezdődött az egyiptomi-izraeli fogolycsere

Az egyiptomi-izraeli határra vitte egy autóbusz csütörtökön kora délután az Egyiptomban kémkedés vádjával fogva tartott Ilan Grapel izraeli-amerikai állampolgárt, hogy kicseréljék 25 egyiptomi állampolgárra, akik eddig izraeli fogságban voltak.

Az egyik dél-izraeli börtönből kiengedett egyiptomiakat is busszal szállították a két ország határán lévő egyiptomi Taba üdülőhelyre, ahova Grapel is érkezett - jelentette az egyiptomi állami televízió. Az izraeli média úgy tudja, hogy a 27 éves izraeli férfi a tervek szerint késő délután érkezik Tel-Avivba.

A 25 egyiptomit nem Izrael biztonságával kapcsolatban tartóztatták le, többségüket csempészetben találták vétkesnek. Van köztük három személy, aki még nem érte el a nagykorúságot.

Grapel egy jogsegélyszervezet önkénteseként tevékenykedett Kairóban, amikor június 12-én őrizetbe vették, és - a Hoszni Mubarak elnököt megbuktató lázadás idején - Izraelnek való kémkedéssel vádolták meg. Izrael tagadta a vádakat, amint Grapel hozzátartozói és barátai is.

Grapel nem csinált titkot izraeli voltából, Egyiptomba is a saját nevén utazott, és a Facebookon több fotón izraeli katonai egyenruhát visel. A személyazonosságát illető ilyen nyíltság azt sugallta, hogy nem kém, és őrizetbe vétele még Egyiptomban is derültséget keltett - olyan időben, amikor pedig ellenségesebbé vált a hangulat Izraellel szemben.

A mostani fogolycsere-egyezmény azt jelzi, hogy a két ország közti feszültség némileg enyhült.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×