eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Konvojban autóznak a magyar vezetők Lech Kaczynski temetésére

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, valamint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is jelen lesz Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége krakkói temetésén vasárnap. A magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba.

Az MTI úgy tudja, a magyar politikusok egy konvojban, de külön autókkal utaznak Krakkóba.

Az MSZP részéről Bárándy Gergely elnökségi tag lesz ott a temetésen, s Martonyi János volt külügyminiszter is elutazik Lengyelországba Orbán Viktorral együtt.

Az Európa jelentős részét elárasztó vulkáni hamufelhő következtében néhány politikus lemaradhat az egy hete elhunyt lengyel köztársasági elnök temetéséről, nyolc állam vezetői ezt hivatalosan is jelezték már.

Nem tud elutazni Krakkóba a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere.

Várhatóan szintén autóval érkezik Krakkóban a szlovák delegáció, a csehek viszont vonattal utaznak.

Kitart utazási szándéka mellett az amerikai elnök. A Fehér Ház szombati közlése szerint Barack Obama repülőgépe vasárnap, 35 perccel a temetési szertartás kezdete előtt fog leszállni a krakkói repülőtéren.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt ő azonban nem tudott Varsóba utazni. A vasárnapi krakkói temetésen viszont már Sodano is ott lesz.

Múlt szombaton zuhant le a Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófa következtében 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Lech Kaczynski elnök temetési szertartása kétnapos, az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×