INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Szovjet kitüntetést adtak át egy japán hírszerző rokonának

InfoRádió / MTI
A hajdani Szovjetunió vezetése által odaítélt érdemrendet nyújtottak át szerdán Tokióban Mijagi Jotoku festőművész egyik rokonának. Az 1943-ban börtönben elhunyt japán művész közvetítőként vett részt a második világháború egyik legnagyobb hírszerzési akciósorozatában, amelynek főszereplője a japánok által kivégzett Richard Sorge volt.

Mihail Belij tokiói orosz nagykövet adta át Mijagi Los Angelesben élő 81 éves unokahúgának, Tokujama Tosikónak a Honvédő Háború érdemérem második fokozatát, amelyet még 1965-ben ítélt oda a szovjet kormány. A kitüntetés átadásakor a nagykövet hangsúlyozta: Mijagi egyike volt azoknak, akik segítettek megmenteni a világot a fasizmustól.

Az érdemrend mindmáig átadatlan maradt, mert Mijagi halála után a szovjetek nem tudtak kapcsolatba lépni a férfi családjával.

A kommunista érzelmű festőművész volt az összekötő a legendás orosz hírszerző, Richard Sorge, valamint annak japán kapcsolata, az akkori japán kormányfőhöz, Konoe Fumimaróhoz közel álló Ozaki Hocumi újságíró, miniszterelnöki tanácsadó között.

Sorge, a szovjet hírszerzésnek dolgozó német újságíró 1941-ben Tokióból megírta, hogy Japán nem szándékozik háborúzni a Szovjetunióval. Ennek eredményeképp a szovjet vezetés Szibériából a nyugati frontra vezényelhette csapatait, ami alapvető oka volt a német vereségnek az 1941-42-es téli háborúban.

Sorgét és Ozakit a japán hatóságok 1944-ben kivégezték, az őket segítő Mijagi betegségben halt meg 1943-ban egy fogdában.

Az orosz nagykövet szerdán Tokióban bejelentette, hogy megtalálták az Ozakinak szánt szovjet kitüntetést is.

A címlapról ajánljuk