INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Évtizedes huzavona után hétfőn kezdődik Demjanjuk pere

InfoRádió / MTI
Több évtizedes jogi huzavona után a müncheni tartományi bíróságon hétfőn kezdődik a háború bűncselekményekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk pere.

Demjanjuk az első helyen áll a legkeresettebb náci háborús bűnösök listáján, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a közelmúltban állított össze. Az ukrán származású 89 éves férfi a müncheni ügyészség hivatalos vádirata szerint legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett a II. világháború idején, mégpedig 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként.

A tartományi bíróság a közelmúltban fogadta el az egykori koncentrációs tábori őr ellen a müncheni ügyészség által összeállított vádiratot, ami elengedhetetlen feltétele volt a bírósági eljárás megkezdésének.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át.

Előzőleg a német alkotmánybíróság elutasította Demjanjuk panaszát. A férfi az Egyesült Államokból Németországba történt májusi kitoloncolása ellen emelt ismételten panaszt, azt állítva, hogy a hatóságok megsértették alapvető jogait.

Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban. A müncheni ügyészség ez év márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.

John Demjanjuk tagadja bűnösségét. Azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze sincs a holokauszthoz. Információk szerint ügyvédei ugyancsak ártatlanságát hangoztatják, a többi között megkérdőjelezve a Demjanjuk ellen felhozott bizonyítékok hitelességét.

Értesülések szerint az államügyészség nyolc magánszemély számára tette lehetővé, hogy a bírósági tárgyaláson külön is vádat emeljen Demjanjuk ellen. A szóban forgó személyek Hollandiában, az Egyesült Államokban, illetve Németországban élnek, többségüket ügyvédeik képviselik a per során. A nyolc magánvádló esetében olyan személyekről van szó, akik annak idején rokonaikat vesztették el az egykori náci haláltáborban.

Az ügyészség júliusban úgy foglalt állást, hogy John Demjanjuk egészségi állapota lehetővé teszi, hogy bíróság elé állítsák. Az orvosok ugyanakkor azt javasolták: naponta kétszer 90 percre korlátozzák a 89 éves férfi ügyében lefolytatandó tárgyalás idejét, hogy Demjanjuk szellemi képességei teljes birtokában kísérhesse figyelemmel a per menetét.

Szakértők hosszú perre számítanak.

A címlapról ajánljuk