eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Évtizedes huzavona után hétfőn kezdődik Demjanjuk pere

Több évtizedes jogi huzavona után a müncheni tartományi bíróságon hétfőn kezdődik a háború bűncselekményekkel vádolt John (Ivan) Demjanjuk pere.

Demjanjuk az első helyen áll a legkeresettebb náci háborús bűnösök listáján, amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ a közelmúltban állított össze. Az ukrán származású 89 éves férfi a müncheni ügyészség hivatalos vádirata szerint legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett a II. világháború idején, mégpedig 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként.

A tartományi bíróság a közelmúltban fogadta el az egykori koncentrációs tábori őr ellen a müncheni ügyészség által összeállított vádiratot, ami elengedhetetlen feltétele volt a bírósági eljárás megkezdésének.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS-szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át.

Előzőleg a német alkotmánybíróság elutasította Demjanjuk panaszát. A férfi az Egyesült Államokból Németországba történt májusi kitoloncolása ellen emelt ismételten panaszt, azt állítva, hogy a hatóságok megsértették alapvető jogait.

Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban. A müncheni ügyészség ez év márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.

John Demjanjuk tagadja bűnösségét. Azt állítja, hogy a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze sincs a holokauszthoz. Információk szerint ügyvédei ugyancsak ártatlanságát hangoztatják, a többi között megkérdőjelezve a Demjanjuk ellen felhozott bizonyítékok hitelességét.

Értesülések szerint az államügyészség nyolc magánszemély számára tette lehetővé, hogy a bírósági tárgyaláson külön is vádat emeljen Demjanjuk ellen. A szóban forgó személyek Hollandiában, az Egyesült Államokban, illetve Németországban élnek, többségüket ügyvédeik képviselik a per során. A nyolc magánvádló esetében olyan személyekről van szó, akik annak idején rokonaikat vesztették el az egykori náci haláltáborban.

Az ügyészség júliusban úgy foglalt állást, hogy John Demjanjuk egészségi állapota lehetővé teszi, hogy bíróság elé állítsák. Az orvosok ugyanakkor azt javasolták: naponta kétszer 90 percre korlátozzák a 89 éves férfi ügyében lefolytatandó tárgyalás idejét, hogy Demjanjuk szellemi képességei teljes birtokában kísérhesse figyelemmel a per menetét.

Szakértők hosszú perre számítanak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×