eur:
402.23
usd:
366.24
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Gyanakvással teli az amerikai-pakisztáni kapcsolat

Miközben Washingtonnak egyre nagyobb szüksége van Pakisztánra az afgán határ mindkét oldalán fenyegetést jelentő tálibok ellen, a szövetségesek mély gyanakvással tekintenek egymásra.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pakisztáni útjával esett egybe az a brutális piactéri robbantás szerdán Pesavárban, amelyben több mint száz ember vesztette életét. Sok pakisztáni azért csalódott, mert még az Amerikával fenntartott szövetség sem tudja megvédeni őket, mások egyenesen a szövetséget okolják azért, hogy a szélsőségesek egyre véresebb akciókat hajtanak végre.

Mindezt pedig tetézi a kölcsönös bizalmatlanság: a fővárosban, Iszlámábádban például az utóbbi napokban olyan hírek keringtek, hogy az amerikai követségen nagy létszámú tengerészgyalogos alakulat tartózkodik, a környéken pedig az Irakban elhíresült magánbiztonsági cég, a Blackwater emberei béreltek lakásokat. Az iszlamisták érthető okokból gyűlölik Amerikát, a mérsékeltebbek azért, mert úgy vélik: eszközként használták fel országukat először a Szovjetunió, majd az al-Kaida ellen - jegyzi meg a Financial Times.

Egy felmérés szerint a pakisztániak 64 százaléka ellenségnek tartja Amerikát. A sértettséget tovább tüzelik a CIA-nak a militánsok ellen indított robotrepülőgépes bombázásai az ország törzsi területein, amelyek a helyiek szerint túl sok polgári lakos életét követelik. Annak ellenére, hogy a világ sok részén békésebb, és együttműködőbb elnöknek tartják Barack Obamát, mint George Busht, a robotrepülőgépes akciók száma Obama megválasztása óta növekedett.

Hillary Clinton ezért látogatásán igyekezett arra terelni a figyelmet, hogy Amerika elkötelezte magát Pakisztán mellett és nem csak háborús szövetségesként tekint rá. "Új fejezetet akarok nyitni a kapcsolatunkban" - mondta, amikor bejelentette, hogy Washington segíti majd a pakisztáni elektromos hálózat modernizálását, így megszűnhetnek a tüntetéseket is kiváltó áramszünetek.

A projektre felajánlott 125 millió dollár azonban morzsának tűnik a háborúra fordított kiadások mellett. Ennél jelentősen az a 7,5 milliárd dolláros amerikai fejlesztési terv, amely az infrastruktúra és a demokratikus intézmények erősítését célozza meg a következő öt évben. Pakisztánban azonban sokan beavatkozásnak tartják az amerikai programot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×