eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cigánnyá nyilváníttatná magát a református lelkész

Romává nyilváníttatná magát a romániai Bihar megyében található Tenke református lelkipásztora, hogy állami támogatást kapjon az egyháza által működtetett öregotthonnak.

A 4300 lakosú - nagyjából fele-fele arányban magyarok és romák által lakott - községközpontban tizenöt éve tart fenn idősek és mozgássérültek gondozását ellátó otthont a helyi református egyházközség. A hatóságok azonban mindeddig elmulasztották folyósítani a jogszabály alapján járó állami hozzájárulást.

Berke Sándor lelkész a Krónika című kolozsvári napilapnak elmondta: évek óta kilincsel azért, hogy az intézmény megkapja az 1998 óta hatályos törvény biztosította fejpénzt. Ugyan valamennyi illetékes állami intézmény elismeri igénye jogosságát, a helyi és megyei önkormányzat, valamint a szociális igazgatóság elhárítja magától a pénzkiutalás felelősségét.

Mivel a romák pontosan megkapják a havi szociális segélyt, a református lelkész úgy döntött, hogy az otthon 23 lakójával együtt cigánynak nyilváníttatja magát.

A Fekete-Körös folyó mentén fekvő község református lelkésze diszkriminációnak tartja azt is, hogy miközben Romániában az állami öregotthonok lakói havonta 1600 lejes (112 ezer forint) fejpénzt kapnak, a református egyház által működtetett intézmény gondozottjai mindössze 250 lejt. A tenkeiek esetében azonban ez is csak papíron szerepel, a szociális otthon eddig önerőből és külföldi segélyekből tartotta fenn magát.

A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy gesztusát figyelemkeltő felhívásnak szánja, felháborítónak tartja ugyanis a 15 év alatt több mint száz, magyar és román nemzetiségű idős gondozását ellátó egyházi intézmény jogfosztottságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×