eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama beiktatása 43 millió dollárba került

Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének, Barack Obamának a beiktatása 43 millió dollárba (8,8 milliárd forint) került - közölte a főváros. A szövetségi kormány teljes egészében fedezte Washington D.C.-nek a január 20-i eseménnyel kapcsolatos kiadásait.

Adrian M. Fenty polgármester elmondta, hogy ez volt a legnagyobb szabású rendezvény, amelynek az amerikai főváros valaha is otthont adott. A beiktatási ünnepség kétmillió embert vonzott Washingtonba.

A 43 millió dollár csaknem a két és félszerese annak az összegnek - 17,5 millió dollárnak -, amelyet George Bush elnök második, 2005-ös beiktatására költöttek. Akkor több mint hatmillió dollárt a főváros maga fizetett ki a rendőri biztosításra és egyéb szolgáltatásokra.

Január 16. és 21. között összesen 240, a beiktatással kapcsolatos eseményt rendeztek Washingtonban. A beiktatási beszéd helyszínéről, a National Mall sétányról, illetve a parádé útvonala mellől 500 vészhívást kaptak a hatóságok. Több mint kétszáz embert szállítottak kórházba rosszullét vagy könnyebb sérülés miatt, az ünnepséghez kapcsolódóan haláleset azonban nem történt, és senkit nem vettek őrizetbe.

A főváros közleménye szerint a január 20-i ceremónia biztonságos megrendezésében - a részvevőkkel való kommunikálásban a beiktatás előtt és alatt - fontos szerepe volt annak, hogy a hatóságok éltek az olyan, részben mobiltelefonon is elérhető internetes közösségi oldalak, mint a Facebook és a Twitter adta lehetőségekkel.

Kisebb fennakadások azonban előfordultak. A hatóságok például nem tudtak időben tájékoztatni a program utolsó pillanatokban történt változásairól. Így fordulhatott elő, hogy több ezren, akiknek bár volt jegyük, nem jutottak be az ünnepségre, mert a rendőrök rossz helyre irányították őket - írta a The Washington Times.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×