eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orkán tarolta le a vajdasági Csantavért

Egy szívbeteg kisfiú vasárnap belehalt a vihartól való félelembe az észak-vajdasági Csantavéren (Cantavir), amikor a települést letarolta a forgószél.

A gyerek a házuk udvarán játszott, amikor délután négy óra tájban rátört a településre a Szabadka felől érkező forgószél. Annyira megijedt, hogy leállt a szíve, s az orvosok, bár fél órán át küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni.

Az orkán háztetőket bontott meg, fákat tépett ki tövestül.

"Olyan hangja volt, mint amikor negyven kamiont egyszerre túráztatnak. A főutcán ereszkedett le, és sodort maga előtt mindent. Olyan erővel fújt, hogy 60-70 négyzetméteres palatetőket emelt le, és dobott át a szomszéd portájára. Fákat tépett ki tövestől. A főutcán nincs olyan ház, amelyben ne tett volna kárt. Én még ilyet nem láttam soha" - modnta a Magyar Szónak Zabos Árpád, a csantavéri helyi közösség elnöke.

A Horvátországból érkezett front először Zombort érintette, s onnan vonult tovább északkeleti irányba. Az erős széllökések, zivatarok más településeken is okoztak károkat, de akkorát sehol sem, mint Csantavéren.

A szerb meteorológiai intézet hosszú távú előrejelzése szerint időjárás szempontjából mozgalmas lesz a nyár, többször lehet számítani heves viharokra, jégesőre. A belgrádi költségvetésből 18 ezer, a jégeső elhárítására szolgáló rakétára különítettek el pénzt. A három, jégvédelmi rakétát gyártó szerbiai üzem közül kettő már teljes kapacitással termel.

A múlt hét végén a nyugat-szerbiai Valjevóban volt erős jégeső, s a csaknem tojás nagyságú szemek mintegy 850 hektáron teljesen elverték a szántóföldi termést, s hatalmas károkat okoztak a málnásokban, veteményes kertekben, gyümölcsökben is.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×