eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"Tragikus hiba Szaddám Huszein kivégzése"

Elszámoltatták Szaddám Huszeint az iraki nép ellen elkövetett bűnei közül néhányért - így kommentálta a néhai iraki diktátor kivégzését szombaton Margaret Becket brit külügyminiszter.

"Üdvözlöm azt a tényt, hogy egy iraki bíróság felelősségre vonta Szaddám Huszeint legalább néhány olyan rémisztő bűncselekményért, amelyeket az iraki nép ellen elkövetett. Most elszámoltatták őt" - közölte a külügyminiszter asszony.

Kínos helyzetben a britek

Tony Blair brit miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy Beckett nyilatkozata az egész kormány álláspontját tükrözi, beleértve a kormányfőt, és nem hiszi, hogy Blair ehhez bármit hozzáfűzne.

A volt iraki diktátor kivégzése mindazonáltal nehéz helyzetbe hozta a brit kormányt, amely ellenzi a halálbüntetést.

Beckett is megjegyezte, hogy kormánya a halálbüntetés ellen van, függetlenül az elkövető személyétől vagy a bűncselekmény jellegétől, és ezt az iraki hatóságoknak is tudomására hozták.

"Azonban tiszteletben tartjuk döntésüket, mint egy szuverén állam döntését" - tette hozzá.A franciák tudomásul vették a történteket

A francia külügyminisztérium közleményében arra szólította fel az irakiakat, hogy Szaddám Huszein kivégzése után "vessék tekintetüket a jövőbe, és munkálkodjanak a nemzeti megbékélésen".
"Franciaország, amely, akár többi európai partnere, a legsúlyosabb büntetés eltörlése mellett száll síkra, tudomásul vette Szaddám Huszein kivégzését, amely egy szuverén nemzet és az iraki hatóságok döntése" - olvasható a közleményben.

John Howard ausztrál miniszterelnök szerint a kivégzés jelentős esemény volt, mert az irakiak tisztességes bírósági tárgyalást biztosítottak a "brutális diktátor" számára. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter fontos lépésnek nevezte a kivégzést az iraki nemzeti megbékélés folyamatában.India és Oroszország csalódott

India viszont csalódottságának adott hangot a volt iraki elnök kivégzése felett, és kifejezésre juttatta aggodalmát, hogy az esemény növelheti a felekezeti erőszakot Irakban. Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter hangsúlyozta: országa már kifejezte reményét, hogy a kivégzést nem hajtják végre.

Most India azt reméli, hogy ez a "szerencsétlen esemény" nem lesz befolyással a megbékélési folyamatra, a béke és a normális élet helyreállítására" Irakban - mondta az indiai külügyminiszter rövid nyilatkozatában.

Tragikus hibának minősítette Szaddám Huszein kivégzését Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke. Az Eho Moszkvi rádióban szombaton Koszacsov úgy vélekedett, hogy az ellentétektől szabdalt Irak a szétesés határára került.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×