eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Szaddám-akasztás a diadalív árnyékában?

A volt iraki diktátor gyorsított kivégzéséről szóló egész napos találgatások után iraki illetékesek azt mondták, hogy szombaton hajnal hat óra előtt végrehajtják a Szaddám Huszein elleni halálos ítéletet.

Egy iraki bírósági illetékes azt közölte a Reuters hírügynökséggel, jelezték neki, hogy helyi idő szerint reggel fél hatkor jelen kell lennie Szaddám Huszein kivégzésénél.

A halálos ítélet időzítéséről döntő vezető kormányilletékesek ugyanakkor hallgattak, miközben Hoyshar Zebari iraki külügyminiszter még az este azt mondta, hogy "nincs pontos menetrend a kivégzésre".
Ünnep idején nincs kivégzés
Annyi világossá vált, hogy ha Nuri al-Maliki kormányfő gyors kivégzést akar, akkor még a mekkai zarándoklatot záró, délben kezdődő Eid-el-adha vallási ünnep előtt végre kell hajtani az ítéletet.
Maliki pártjának egyik politikusa szerint a kivégzésről szóló rendeletet az iraki államfő és az igazságügyminiszter is aláírta, azaz gyakorlatilag bármikor végrehajtható az ítélet.
A diadalív árnyékában?
Több illetékes azt mondta, hogy Husszein volt palota-komplexumába, a Zöld Zóna néven ismert, megerősített bagdadi kormánynegyedbe rendelték.
Egy Maliki párjához közeli tévéadó szerint a bitófát a két, egymást keresztező kardot formáló, Szaddám Huszein által emltetett diadalív közelében állították fel. A kardokat tartó kezeket a volt diktátor kezeiről formázták. Szóba kerültek ugyanakkor más helyszínek is.
Kizárják a médiát
Az iraki kormány a szunnita lázadók akcióitól tartva nem akarta előre megnevezni a kivégzés színhelyét és azt is jelezte, hogy a média nem lehet jelen. A kivégzés tényét bizonyító videofelvételt a kormány emberei készítik el, de egyelőre nem világos, hogyan és milyen formában jut az el a sajtóhoz.
Pénteken többször is felröppent a hír, hogy a Huszeint őrző amerikai katonák átadták a volt diktátort az irakiaknak. Illetékesek ezt többször is cáfolták és utaltak rá: az amerikaiak egészen az akasztófáig kísérik majd a foglyot, mert biztosítani akarják, hogy semmiféle váratlan esemény ne zavarja meg a kivégzést.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×