eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Több mint kétmillió zarándok a muzulmán ünnepen

Több mint kétmillió muzulmán zarándok gyűlt össze a Mekka melletti szent Arafát-hegyen az évenkénti zarándoklat, a haddzs második napján. A hegyen mondta el Mohamed próféta 1400 éve utolsó prédikációját.

A mekkai zarándoklaton, a világ egyik legnagyobb vallási tömegmegmozdulásán a zarándokok öt napon át járják be a szent utat az ősi szent város hegyei körül.

Az egyenlőséget és önzetlenséget jelképező egyszerű, varrás nélküli fehér lepelbe öltözött hívők közül sokan már korábban felmentek az Irgalom hegyének is nevezett magaslatra.

Egy szaúdi kormányforrás által közölt adatok szerint több mint másfél millió zarándok érkezett az eseményre. A hatalmas tömegre több mint 50 ezer főnyi biztonsági erő vigyáz.

Idén januárban, az előző haddzs idején több mint 360 ember vesztette életét a Mekka melletti Mína-völgyben, amikor az összetorlódott tömeg agyontaposta őket.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×