eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Támogatják az autonómiát a székelyföldiek

A székelyföldiek 99 százaléka támogatta a területi autonómiát azon a belső népszavazáson, amit a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezett. A jogi következményekkel nem járó véleménynyilvánítást arra szeretnék felhasználni a szervezők, hogy kikényszerítsék egy hivatalos referendum kiírását is.

A székelyföldiek 99 százaléka támogatja a régió területi autonómiáját a nem hivatalos belső népszavazás végeredménye szerint - közölték csütörtökön a szervezők.

A jogi következményekkel nem járó, nem hivatalos referendumot Kovászna és Hargita megyében szervezte meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) december 16-23 között.

Hargita megyében összesen három településen nyilváníthattak véleményt a lakosok, a legnagyobb közülük a mintegy negyvenezer lakosú Székelyudvarhely. A három településen a több mint harmincnégyezer szavazati joggal rendelkezők közül huszonkétezren mondtak véleményt, ami 63,78 százalékos részvételi aránynak felel meg. Közülük 21870-en szavaztak Székelyföld területi autonómiája mellett.

Kovászna megye húsz településen is a lakosság körülbelül 99 százaléka támogatta Székelyföld területi autonómiáját.

A szervezők civil nyomásgyakorlási eszköznek tekintik ezt a kezdeményezést, hogy hivatalos referendum kiírását is lehetővé tegyék ugyanebben a kérdésben. Romániában ugyanis jelenleg nem létezik az ehhez szükséges jogi keret, ezért a Románia Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatta a kezdeményezést.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×