eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Százmilliós sikkasztási botrány Japánban

Újabb kormányzati sikkasztás derült ki Japánban. Lemondott Szata Genicsiro közigazgatási reformokért felelős államminiszter, mivel kiderült róla, hogy adófizetők elsikkasztott pénzét pártfinanszírozási célokra használta fel. Abe Sindzo miniszterelnök már ki is nevezte a távozó miniszter utódját.

Sajtóbeszámolók szerint Szata Genicsiro félmillió eurót, mintegy 130 millió forintot számolt el egy nem létező iroda fenntartási költségeinek címén.

A kormány adópolitikai tanácsadó csoportjának vezetője egy másik botrányban éppen egy hete nyújtotta be lemondását.

A kormányfő szeptember elején vette át a miniszterelnöki teendőket elődjétől és politikai mentorától, a népszerű Koidzumi Dzsunicsirótól.

Az új kormányfőt egyre több kritika éri a sajtóban, mert a kabinet összeállításánál nem a rátermettséget vette figyelembe, hanem azokat a pártbeli barátait részesítette előnyben, akik őt a miniszterelnöki bársonyszékbe segítették.

Abe Sindzo népszerűségi mutatója az utóbbi három hónapban 70 százalékról 50 százalékra zuhant vissza.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×