eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az unió megegyezésre szólította fel Oroszországot és Ukrajnát

Megegyezésre szólította fel Oroszországot és Ukrajnát hétfőn a gázár feletti vitájukban az Európai Unió külügyi biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

"Moszkvának és Kijevnek megoldást kell találnia" - mondta Ferrero-Waldner hétfőn a Deutschlandfunk német rádióadónak nyilatkozva.

Rendkívül fontos - tette hozzá -, hogy Oroszország Ukrajna megfontolásait is elfogadja.

Mindkét ország fontos energiatermelő, akik "mindannyiunk számára a biztonságot jelentik a távlati energiaellátásban" - fogalmazott az uniós biztos. Az unió külügyi biztosa Európa földgázellátását nem látja veszélyben, lehetségesnek tartja viszont a két országgal szembeni bizalom gyengülését.

Az orosz állami ellenőrzés alatt álló Gazprom gázipari vállalat vasárnap, az új év első napján leállította Ukrajnába irányuló gázszállítását, miután a két ország nem tudott megegyezni a földgáz új ára felől.

Hétfőn a német kormány is felszólította Moszkvát és Kijevet, hogy tartsa magát a nyugat-európai országokba irányuló gázszállításával kapcsolatos kötelezettségeihez, és arra sarkallta a két országot: jussanak "józan közös megoldásra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×