eur:
394.61
usd:
354.69
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ezek a tengerpartok nyerték az idei nyarat a magyaroknál

Az utasbiztosítással külföldre utazók átlagosan egy hetet nyaraltak idén, többségük pedig a tengerpartokat választotta – közölte a Netrisk. Utasbiztosítást ezekre az utakra átlagosan alig több mint 13 ezer forintért kötöttek, ami szerény, 5 százalékos többlet a tavaly nyári szinthez képest. Az utasbiztosítások száma viszont jóval nagyobb mértékben, 14 százalékkal nőtt.

Bővülést hozott az idei nyaralási szezon, legalábbis a külföldi utazásokra kötött utasbiztosítások alapján. A Netrisknél összesen közel 139 ezer utasbiztosítást kötöttek június eleje és augusztus vége között, ami 14 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az átlagdíj 13 ezer forint volt, ez mindössze 4,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 12 600 forintot.

„Arra számítani lehetett, hogy az idei nyár a tavalyinál jobban alakul, hiszen 2023 nyarán a bizonytalan gazdasági környezet miatt visszafogott volt az utazási kedv, az idén pedig már javult a helyzet. Az utasbiztosítások iránti fokozott kereslet nem hozott jelentősebb drágulást az átlagdíjaknál, ez elsősorban a biztosítók közötti versenynek és a külföldre utazók tudatosságának köszönhető, akik a biztosítás kötés előtt átnézik az ajánlatokat és az díjak és a szolgáltatási csomagok alapján választják ki a legmegfelelőbbet” – értékelte az adatokat Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

Toplista

A szakember elmondta, hogy az utasbiztosítással nyaralók 30 százaléka horvátországi célpontot választott, második helyen zárta a nyarat Olaszország 21 százalékkal, Görögország pedig 9 százakkal a harmadik lett. Ez egyben azt is jelenti, hogy a minden második szerződés horvát vagy olasz nyaralóhelyre szólt. A biztosítások többségét – 55 százalékát – autós utazásra között, a repülős nyaralások arány 34 százalékot tett ki az idén.

Az összeállításból kiderül az is, hogy az utasbiztosítással nyaralók 13 százaléka 29 év alatti volt, 79 százalékuk a 30–59 évesek közül került ki, míg a 60 évnél idősebbek aránya 8 százalék alatt volt.

Bővülő piac

Besnyő Márton a teljes utasbiztosítási piac alakulásáról azt mondta, hogy a múlt évben a díjbevétel meghaladta a 19 milliárd forintot. Bár a szakember szerint korai az idei évre pontos prognózist adni, valószínűsíthető, hogy a díjbevétel és a szerződések száma is magasabb lesz a tavalyinál.

Részben azért, mert a jegybanki adatok szerint az első félév végén az utasbiztosítási díjbevétel 9,5 milliárd forintnál járt, szemben az előző év azonos időszakára vonatkozó 8,8 milliárddal. Ezekben az idei számokban még nem szerepelnek a csúcsidőszakot jelentő júliusi és augusztusi adatok – olvasható a Netrisk sajtóközleményében.

Címlapról ajánljuk

Drámai intézkedések az árvíz miatt a Dunakanyarban

Az árvízi vészhelyzetre való tekintettel ideiglenesen matrica nélkül, ingyenesen használhatják az M2-es autópályát az autósok – mondta az InfoRádióban a sződligeti polgármester. Juhász Béla arról is beszélt, hogy mintegy száz értelmileg sérült embert kell kitelepíteniük és a helyi általános iskola tornatermében elszállásolniuk, mert a külterületen található szociális otthon védelmét nem lehet biztosítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×