eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Kiszáradt berepedt kukoricaföld Pécsvárad közelében 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

"Aszálykerülő" kukoricát nemesítenek magyar szakemberek

A rendkívül száraz nyári időjárás miatt átlag alatti kukoricatermés várható idén, de a 2022-es rekordalacsony szintet meg fogja haladni. A HUN-REN szakemberei a hasonló esetek megelőzése érdekében szárazság- és hidegtűrő hibridkukorica nemesítésén dolgoznak.

Idén májusban és júniusban is elegendő csapadék hullott, és a hőmérséklet is kedvezően alakult a kukoricatermés szempontjából. Ám a nyár további hónapjaiban a hőség és a szárazság sok kárt okozott a mezőgazdaságban. Spitkó Tamást, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet kukoricanemesítési osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: megyénként és régiónként is jelentős csapadékhiány alakult ki.

Voltak olyan térségek, ahol lényegében nem volt csapadék.

Ráadásul a csapadék eloszlása is egyenetlen volt országosan, ezért alakulhatott ki kiterjedtebb aszály. A várható termés mennyisége ennek megfelelően talán eléri a 6 tonnát, de a reálisabb inkább az ez alatti termésszint, ugyanakkor a termés még így is jobb, mint a 2022-es évben volt.

Az előrejelzések szerint a következő évek, évtizedek sem hoznak majd több csapadékot nyaranta, ezért a szakemberek jelenleg a szárazabb időszakot is jól tűrő fajtákat nemesítenek.

"Abszolút vízhiány esetén, amikor egy-két hónapig nem esik az eső, akkor azért a szárazságtűrő növények se bírják, víz nélkül nincs termésképződés és nincs termés. De lehet például a szárazságtűrést javítani azzal, hogy ha ezzel egy időben hidegtűrést is javítunk. A kukorica trópusi növény, nem bírja a fagyokat és a hosszan tartó hideg időszakot. Viszont

ha előrébb lehetne hozni a vetésidőt, akkor a virágzás is elkerülné a júliusi aszályt, és a hónapi közepi vízhiányos időszakban már a szemtelítődés, a termésberakódás folyna, és ezáltal egy kicsit magasabb termésre számíthatnánk.

Nyilván akkor is van terméskiesés, de ez talán enyhíti annak hatását" – mutatott rá Spitkó Tamás.

Hozzátette: a klímaváltozással a hidegtűrő kukoricák mellett lassan a mediterrán haszonnövények termesztésében is gondolkodni kell, bár a nagyüzemi előállításuk ideje még nem jött el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×