eur:
389.71
usd:
356.4
bux:
72738.8
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: vezess.hu

Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Egyre olcsóbban lehet új autókat vásárolni, ami idővel kedvező hatással lehet a használt autók piacára – mondta az InfoRádióban a hasznaltauto.hu márkamenedzsere. Lőcsei Dániel hozzátette: az árak várható mérséklődésével hosszabb távon megfiatalodhat az autópark.

A preferenciák szerint tíz év a keresett autók átlagéletkora, a telefonos megkeresések alapján viszont a tizennyolc éves használt autók iránt érdeklődnek leginkább a potenciális vevők Magyarországon – derült ki a hasznaltauto.hu statisztikáiból.

A portál márkamenedzsere az InfoRádióban elmondta: a tendenciák évről évre változnak, 2022-ben még a tizenhat éves autók voltak a toplista élén, tavaly viszont már a tizenhét éves kocsik iránt nőtt meg az érdeklődés a vevők körében. Idén pedig a tizennyolc éves használt autókat keresték a legtöbben.

Lőcsei Dániel hozzátette: folyamatosan emelkedik a hazai piacon elérhető és megvásárolható személyautók átlagéletkora, aminek elsősorban az az oka, hogy

2022-ben jelentősen megdrágultak a használt autók.

Emiatt az autóvásárlók túlnyomó többsége arra kényszerült, hogy idősebb, megfizethetőbb modelleket keressen. Ez a tendencia azonban 2023 végén és idén megtört, egyre olcsóbban lehet használt autókat vásárolni.

Használtautó-keresések életkor szerint az elmúlt két évben. Ábra: hasznaltauto.hu
Használtautó-keresések életkor szerint az elmúlt három évben. Forrás: hasznaltauto.hu

Lőcsei Dániel elmondta: az újautó-árak a jelentős árcsökkentő és thm-akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat. Emiatt

jelentősebb árcsökkenésre lehet számítani, aminek köszönhetően a hazai autópark is megfiatalodhat majd.

„Ha az új autók árai csökkenni kezdenek, a tendenciát általában később leköveti a használt piac is, így az érdeklődők reménykedhetnek abban, hogy olcsóbban vásárolhatnak használt autókat” – összegzett a márkamenedzser.

A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már csaknem tizenhat év volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Von der Leyen erős kijelentéseket tett, EU-s lakhatási programot ígért

Von der Leyen erős kijelentéseket tett, EU-s lakhatási programot ígért

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán beszédet mondott az Európai Parlamentben, amelyben felvázolta második hivatali idejének első 100 napjára vonatkozó elképzeléseit. Az újrázásra készülő brüsszeli vezető számos kérdéssel foglalkozott, többek között a mezőgazdasággal, a mentális egészséggel, az éghajlatváltozással és a lakhatással – olyan témákkal, amellyel a Zöldeket, a baloldalt és a szociáldemokrata szövetségeseit próbálta megszólítani a délutáni szavazás előtt. Beszédében kétszer is odaszólt a magyar kormánynak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×