eur:
395.8
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: vezess.hu

Fordulat a használtautó-piacon, de korai még az öröm

Egyre olcsóbban lehet új autókat vásárolni, ami idővel kedvező hatással lehet a használt autók piacára – mondta az InfoRádióban a hasznaltauto.hu márkamenedzsere. Lőcsei Dániel hozzátette: az árak várható mérséklődésével hosszabb távon megfiatalodhat az autópark.

A preferenciák szerint tíz év a keresett autók átlagéletkora, a telefonos megkeresések alapján viszont a tizennyolc éves használt autók iránt érdeklődnek leginkább a potenciális vevők Magyarországon – derült ki a hasznaltauto.hu statisztikáiból.

A portál márkamenedzsere az InfoRádióban elmondta: a tendenciák évről évre változnak, 2022-ben még a tizenhat éves autók voltak a toplista élén, tavaly viszont már a tizenhét éves kocsik iránt nőtt meg az érdeklődés a vevők körében. Idén pedig a tizennyolc éves használt autókat keresték a legtöbben.

Lőcsei Dániel hozzátette: folyamatosan emelkedik a hazai piacon elérhető és megvásárolható személyautók átlagéletkora, aminek elsősorban az az oka, hogy

2022-ben jelentősen megdrágultak a használt autók.

Emiatt az autóvásárlók túlnyomó többsége arra kényszerült, hogy idősebb, megfizethetőbb modelleket keressen. Ez a tendencia azonban 2023 végén és idén megtört, egyre olcsóbban lehet használt autókat vásárolni.

Használtautó-keresések életkor szerint az elmúlt két évben. Ábra: hasznaltauto.hu
Használtautó-keresések életkor szerint az elmúlt három évben. Forrás: hasznaltauto.hu

Lőcsei Dániel elmondta: az újautó-árak a jelentős árcsökkentő és thm-akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat. Emiatt

jelentősebb árcsökkenésre lehet számítani, aminek köszönhetően a hazai autópark is megfiatalodhat majd.

„Ha az új autók árai csökkenni kezdenek, a tendenciát általában később leköveti a használt piac is, így az érdeklődők reménykedhetnek abban, hogy olcsóbban vásárolhatnak használt autókat” – összegzett a márkamenedzser.

A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már csaknem tizenhat év volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×