eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Unsplash.com

Ha használt autót vásárolna, most nagy segítséget kap

Magyarországon a Volkswagen, a Ford és a Skoda márkájú használt autók a legnépszerűbbek. Listán a kárértékek és az is, melyik autótípusokkal csalnak leginkább.

Az erősödő infláció és az emelkedő kamatlábak hatására egyre több vásárló dönt úgy, hogy használt járművet vesz. A piac növekedésének kedvez az a tény is, hogy az új autók elérhetősége sok esetben korlátozott – írja elemzésében a carVertical autóipari adatszolgáltató cég.

A cég abból indul ki, hogy a portálon az adott autómodellre vonatkozó keresések száma arányos a kereslet nagyságával, vagyis a lekérdezések száma alapján összeállítható a vásárlók körében legnépszerűbb járművek listája.

2023-ban a legtöbbet ellenőrzött autó Magyarországon a Volkswagen Passat volt – ez a típus a platformon végzett összes előzményellenőrzés 4,6 százalékát tette ki. Ezt követi a Ford Focus és a Volkswagen Golf, egyformán 4,2 százalékkal, majd a Skoda Octavia 3,9 százalékkal és az Audi A4 3,8 százalékkal.

A magyarok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a német járművek iránt, melyek jelenleg is jó hírnévnek örvendenek a használtautó-piacon, és aránylag lassan veszítenek az értékükből.

Összességében a magyarországi járműtörténeti ellenőrzések 14,2 százalékát a Volkswagen márkájú autók tették ki, így megállapítható, hogy a hazai használtautó-piacon ez a német gyártó a legnépszerűbb. A vásárlók kedvelik továbbá a Ford (13,17 százalék) és az Audi (13,15 százalék) használt autóit is.

„Számos európai piachoz képest sajátos helyzet tapasztalható Magyarországon a tekintélyes és erős pozícióban lévő Ford szempontjából. Úgy tűnik, hogy hazánkban egyre többen veszik fontolóra, hogy újabb járművet vesznek a prémium alternatívák helyett, amelyeknek a karbantartása köztudottan költségesebb. Az is tény, hogy az autóvásárlási szokásainkra egyre inkább jellemzők a telefonok és egyéb műszaki eszközök vásárlásakor is ismert megfontolások – sokan nem preferálják azokat az autókat, amelyeket nehéz továbbértékesíteni és javítani, vagy amelyeknek a használata nem praktikus” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical vállalat kommunikációs vezetője.

Amilyen nagy figyelmet kapnak a legkedveltebb modellek a használt autók piacán, olyan óvatosnak kell lenniük a vásárlóknak, amikor ezek közül a járművek közül választanak. Magyarországon a legtöbbet ellenőrzött autókról sok esetben beigazolódik, hogy a kilométerórát manipulálták, illetve, hogy korábban balesetet szenvedtek, ami jelentősen növelheti a fenntartási költségeket.

A carVertical-on ellenőrzött Volkswagen Passat típusú autók 4,1 százalékánál volt kimutatható a hamis futásteljesítmény, és 54,8 százalékuknál a kártörténet. A Ford Focusok helyzete sem jobb: 3,2 százalékuknak manipulálták a kilométer-számlálóját, 56,6 százalékuknál pedig fény derült valamilyen korábbi káreseményre. A Golf modellek 3,8 százalékának változtatták meg a kilométeróra-állását, 51,9 százalékuk pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A manipulált futásteljesítményű és sérült Octaviák aránya 2,4 százalék, illetve 68,2 százalék volt. Magyarországon az öt legnépszerűbb jármű közül az Audi A4 esetében volt a legmagasabb a kilométeróra-csalások aránya (5,3 százalék). 54 százalékuk kárt is szenvedett.

A Passat modellek átlagos kárértéke 4155 euró volt, míg az egyes Focus modellek esetében a kár 4798 euróra, a Golfnál 6256 euróra, az Octaviánál 4524 euróra, az A4 modelleknél pedig 4970 euróra volt becsülhető.

Ami a globális autóvásárlási trendeket illeti, a carVertical portálon a Volkswagen Golf volt a legtöbbet ellenőrzött autómodell, 4,91 százalékos részesedéssel. A vizsgált országokat egybevetve a legnépszerűbb autók közé tartozott még a BMW 3-as sorozat (4,89 százalék), a Volkswagen Passat (3,75 százalék), a BMW 5-ös sorozat (3,68 százalék) és az Audi A4 (3,53 százalék).

Ezeket a modelleket széles körben megbízhatónak, illetve a teljesítmény, a kényelem és a praktikum szempontjából is kiegyensúlyozottnak ítélik meg, ezért Európa-szerte igen keresettek.

A 15 vizsgált országot együttvéve a BMW volt a legnépszerűbb gyártó, 14,7 százalékos aránnyal. Szorosan mögötte végzett a Volkswagen (14,3 százalék), amelyet az Audi követ 11,9 százalékos részesedéssel.

Címlapról ajánljuk

Ezt fáj olvasni a magyar focidrukkereknek

A német napilapok megérdemeltnek és egyértelműnek nevezték azt a 3-1-es győzelmet, amelyet a svájci labdarúgó-válogatott aratott szombaton Kölnben a magyarok felett a németországi Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában.

Semmelweis
Ez a legjobb magyar játékfilm

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Minneapolisi Fed-elnök: még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre

Minneapolisi Fed-elnök: még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre

Neel Kashkari, a Minneapolisi Szövetségi Tartalékbank elnöke vasárnap a CBS "Face the Nation" című műsorában adott interjújában beszélt az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról és a jövőbeli kilátásokról. Kashkari elmondta, hogy bár bizonyos jelek arra utalnak, hogy az amerikai gazdaság "nagy nyomás alatt áll", és lassulás jelei mutatkoznak, még nem érkezett el az idő a kamatcsökkentésre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×