eur:
396.43
usd:
371.02
bux:
70899.11
2024. június 26. szerda János, Pál
Cseresznye ládában a Mokos Pincészet ültetvényén Palkonya közelében 2018. május 29-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

A cseresznyét is kiütheti a sok eső

A megszokottnál korábban indult a hazai cseresznyeszezon, a korai fajták szedése már május közepén megkezdődött, nagyobb mennyiség azonban június elején kerül majd piacra a kedvelt gyümölcsből. A minőség most még jó, de ha a következő napokban sokat esik, az ezt kedvezőtlenül befolyásolhatja - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A cseresznyeszezon szokatlanul korán, mintegy kettő héttel ezelőtt, térségtől függően május 15-20-a között kezdetét vette. Egy normális évjáratban május végén, június elején szoktunk indítani, de az enyhe tél a korai kitavaszodás miatt 3 héttel hamarabb kezdődött a szezon - mondta az InfoRádiónak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Ebből a 3 hétből az április közepén érkező mintegy tíznapos lehűlési hullám azért lefaragott valamennyit. Most úgy látjuk, hogy két héttel tart előrébb a szezon - tette hozzá Apáti Ferenc.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak 2 héttel hamarabb indult, hanem 2 héttel hamarabb is fog befejeződni, vagyis a szokásos július 10-15 helyett nagyjából június végére véget érhet a magyar cseresznyeszezon.

Apáti Ferenc kiemelte: minden szezonban az a helyzet, hogy az első egy, maximum kettő hét az az időszak, amikor még kisebb mennyiségeket lehet vásárolni. Majd amikor megérkezik a Carmen, a középkorai főfajta, akkor gyakorlatilag már komoly mennyiségek jelennek meg magyar cseresznyéből a piacon. Ez elindult.

A Dunántúlon már zajlik a Carmen szürete, de most már lassan az északi, északkeleti országrészben is kezdődik. Azt lehet mondani, hogy május utolsó napjaiban elindult a főszezon, és kettő-három hétig lehet arra számítani, hogy ez a főszezon, tehát a viszonylag jelentős mennyiségek kitartanak - mondta az elnök.

Igaz, cseresznye esetében soha nem lehet hosszú távon, vagyis egy héttel előre biztosat állítani, ugyanis a cseresznye talán az egyik legrosszabb termésbiztonságú gyümölcsünk - tette hozzá.

Képes arra, hogy ott van a gyönyörű termés a fán, szüretre vár, ami néhány nap múlva indulhatna, de ha jön egy csapadékos periódus, amelyeket most ezekben a napokban és a következő napokban élünk, akkor akár a termés 20-30 százaléka is elveszhet az ilyen csapadékos időszakokban.

Ezek a kiesések rövid távon időszakos kínálati hiányt is okozhatnak.

Az igazán jó évjáratokban 15-18 ezer tonnát is tudtunk szünetelni, de ez a legjobb éveket jelentette. Viszont az elmúlt öt-hét évben nagyon jelentősen romlott a termésbiztonság, vagyis emelkedtek az időjárási jellegű termelési kockázatok.

Az elmúlt hét évben 10-12 ezer tonna körüli közepes, gyenge közepes termésünk volt. Most ennél mindenképpen többet látunk, olyan 13 ezer tonna körüli termést erre az évre. A nagy kérdés az, hogy az időjárás, elsősorban az esőzések mennyit hagynak ebből leszüretelni.

A minőséggel alapvetően nincs gond a növényvédelmi problémák nem nagyon voltak, viszont az olyan ültetvényekben, ahol nincs öntözési lehetőség, és még a csapadék is elkerülte az adott térséget, ott a gyümölcs méretével vannak gondok, tehát főként a szezon első két hetében elég sok apró méretű gyümölcsöt láttunk - mondta Apáti Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×