eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Belvízzel elöntött szántó Szarvas közelében 2018. március 25-én. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az elöntött területek nagysága már meghaladja a 13 600 hektárt az igazgatóság területén.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Állapotfelmérés a földeken: 200 ezer hektáron áll a belvíz, de ez most normális

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően jó állapotban van a termőtalaj Magyarországon, a korábbi évek vízhiányos időszakai után szinte az ország teljes területén megfelelő a talaj nedvességtartalma – mondta az InfoRádióban Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Abban az időszakban, amikor a klímaváltozás még nem mutatkozott ilyen drasztikus erővel, és kontinentális éghajlat volt Magyarországon, teljesen normális volt, hogy ősszel és télen a talajok vízkészlete feltöltődött; korábban inkább hó formájában esett a csapadék, mostanában inkább eső esik, de mindenképp jó hír Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint, hogy van víz a talajban, reméli, hogy ez a víz tavaszra is kitart.

Hogy mindenhol van-e elég víz, arról azt mondta, "mindenütt sokat töltődött".

"A délkeleti országrészben később kezdődött a töltődés és lassabban is ment végbe, de azt gondolom, az ottani termelők is elégedettek a leesett csapadék láttán, de azt is lehet remélni, hogy fog még esni 2024-ben" – mondta az InfoRádióban Petőházi Tamás, aki szerint

nemcsak a májusi, de az áprilisi eső is aranyat ér.

December elején végeztek egy vetési állapotfelmérést, ami átlagos képet festett az elmúlt évekhez képest, de áprilisban újabb állapotfelmérés jön, akkor lehet majd látni, mi újság például az őszi búzával.

"Azt lehet látni, hogy néhány helyen áll a víz a szántóföldeken. Ez régen teljesen normális volt abból a szempontból, hogy ha túltelítődött a talaj, akkor megállt rajta a víz. Most 200 ezer hektárt érint a belvíz, emellett mi, szántóföldi növénytermesztők nyilvántartunk egy károsan túlnedvesedett területméretet, ez nagyjából másfél-kétszerese a belvizes területnek, bízunk benne, hogy a napos idő lehetővé teszi, hogy ezek a vizek megfelelő mértékben felszívódjanak, elpárologjanak. A helyzet nem rossz a talajon, a csapadék és a vetések tekintetében. Sajnos nincs hótakaró, hogy az a növényeket nyugalmi állapotba hozza, de a csapadékos, hideg időjárás segíti például a pocokkal szembeni védekezést" – ecsetelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×