eur:
391.33
usd:
367.36
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: MTI/ Balázs Attila

Érezhető a nyári diákmunka hatása a foglalkoztatási adatokban

Csaknem 2 millió diáknak kezdődött meg, vagy kezdődik meg rövidesen a vakáció, sok diák nyáron munkát vállal, főleg a kereskedelemben és a szolgáltatásban helyezkednek el – mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal szóvivője.

A statisztika 22 éves koráig tekint valakit iskoláskorúnak. Az ő számuk az idén valamivel 2 millió fő alatt maradt Magyarországon. Az elmúlt tanévben 82 százalékuk vett részt valamilyen nappali tagozatos oktatásban: óvodába 323 ezren, általános iskolába kicsivel több mint 715 ezren, középiskolába pedig 428 ezren jártak. Utóbbiak csaknem fele gimnazista volt, közülük is 61 ezren érettségiznek az idén – sorolta Csányi Zoltán.

A KSH szóvivője megjegyezte, az idén érettségizőknek kicsit még várniuk kell a jól megérdemelt pihenésre, hiszen a vizsgák még most is tartanak. A felsőoktatásban szintén tart még a vizsgaidőszak, ami 207 ezer nappali tagozatos hallgatót érint; és várhatóan 34 ezren fognak felsőfokú oklevelet szerezni.

A szakértő egyetértett azzal, hogy sok diák vállal valamilyen nyári munkát, és mint fogalmazott, el is kél a plusz munkaerő az idényjellegű munkák esetében. Az idei évre vonatkozóan még nincsenek számok, de a tavalyi adatok jól mutatják, hogy az érintett korosztály munkaerő-piaci jelenléte jelentősen megugrik a július és augusztus hónapokat is magába foglaló harmadik negyedévben.

2022 nyarán 26 ezer fővel nőtt az érintett korosztályhoz tartozó, gazdaságilag is aktív fiataloknak a száma az azt megelőző negyedévhez képest. Ennek a növekménynek durván az egyharmada a legfiatalabb, 19 évesnél nem idősebb korcsoport munkavállalóinak köszönhető, kétharmada pedig a 20-as éveik elején járó fiataloknak. Előbbiek foglalkoztatási rátája másfél, az utóbbiaké pedig körülbelül 3 százalékkal nőtt.

A legtöbben, nagyjából 58 ezren a kereskedelem és a szolgáltatások terén találtak munkát tavaly nyáron. A növekedés is itt volt a legmagasabb az azt megelőző negyedévhez képest: plusz 7000 fő talált magának munkát a nyáron ebben a szektorban – ismertette Csányi Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×