eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Mind-Diák Szövetkezet

Könnyen lelépnek a Z generáció tagjai a munkahelyükről, motiválni kell őket

Egyre nagyobb számban jelennek meg a munkaerőpiacon a Z generáció tagjai. Sokan közülük év közben gyakornokként is dolgoznak a tanulás mellett. Ezeknek a fiataloknak rengeteg negatív sztereotípiával kell megküzdeniük: például azzal, hogy az idősebbekhez képest kevésbé motiváltak vagy irreális fizetési igényeik vannak. A Mind-Diák Szövetkezet elnöke szerint fontos lenne tudatosítani a munkáltatókban, hogy a Z generáció munkahelyi szocializációjában és motiválásában kiemelt szerepük van.

A Világgazdasági Fórum becslése szerint a Z generáció tagjai – az 1996 és 2013 között született fiatalok – 2025-re az OECD-országokban a munkaerő 27 százalékát, a Föld lakosságának pedig egyharmadát teszik ki. A generációs különbségekből számos munkahelyi nézeteltérés adódhat, és úgy tűnik: az utóbbi időben az idősebbek még kevésbé tudnak azonosulni a Z generációval. Nem véletlenül veszik igénybe egyre többen a Mind-Diák Szövetkezet közvetítői segítségét, amely a toborzáson és a kiválasztáson túl a generációk közötti könnyebb együttműködést is támogatja – közölte a diákszövetkezet elnöke, Göbl Róbert.

A Z generáció egy digitális nemzedék. Olyan fiatalok, akik a képernyő előtt szocializálódtak, az elektronikus eszközök és a közösségi platformok az életük szerves részét képezik. Ebből adódóan nyitottabban kísérleteznek az új digitális megoldásokkal, ha azokkal időt és energiát spórolhatnak, és ezzel együtt új perspektívákat nyithatnak a szervezetek számára.

„Már nem számít újdonságnak az, ha egy álláskereső diák a mesterséges intelligencia segítségével írja meg az önéletrajzát, motivációs levelét vagy készül fel egy interjúra”

– jegyzi meg Göbl Róbert.

A fiatal jelöltek lemorzsolódásának leggyakoribb oka a lassú reakcióidőre és döntéshozatalra vezethető vissza. A lassú toborzás hatalmas versenyhátrányba helyezi a vállalatokat, és ez a nyári hónapokban még problematikusabbá válhat a szabadságolások miatt. „Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok nem sokáig várnak: amellett a cég mellett teszik le a voksukat, amelyik a leggyorsabban lép. Gyors válaszra és előrehaladásra vágynak. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy nem feltétlenül csak a feljebb jutásban gondolkodnak, számukra érvényes az oldal irányú haladás is, ha az szakmai fejlődéssel és kellő figyelemmel, megbecsüléssel jár” – állítja a szakértő.

A fiatalokat sokat kritizálják amiatt is, hogy azonnal nagyon magas fizetést szeretnének, és ha az elképzeléseik nem találkoznak a munkaadóéival, rögtön továbbállnak. A szakértő szerint viszont nem szabad általánosítani. Abban ugyanakkor szerinte is van igazság, hogy a „job hopping” (gyakori munkahelyváltás) trendje egyértelműen érzékelhető a fiatal nemzedék körében. A LinkedIn kutatásai alapján

a Z generáció 134 százalékkal nagyobb arányban vált ma munkahelyet, mint 2019-ben.

A fizetési igények ugyan tavalyhoz képest valóban jelentősen emelkedtek, de a minimálbér is nőtt bruttó 232 ezer Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 296 400 Ft-ra, továbbá számítani lehet évközi minimálbér-emelésre is. A diákbérekre kedvezően hat a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség, melynek köszönhetően a fiatalok sokkal több jövedelemre tehetnek szert.

Ahogy a közleményükből kiderül, a Mind-Diák Szövetkezet gyakornoki és diákmunka-hirdetéseinél a diákok már az álláshirdetés megnyitása előtt tájékozódhatnak az órabérről. Az átlátható bértranszparencia mind a cégeknek, mind a diákoknak előnyös, mert a feltüntetett órabérből a jelentkezők egyértelműen el tudják dönteni, hogy az ajánlott összeg megfelel-e nekik. A szövetkezet rendszeresen teljes körű, országos és iparági bérfelmérést készít.

Az órabér az informatikai, műszaki és mérnöki pozíciókban a legmagasabb (kb. 2100 Ft),

ezután következnek a gazdasági, pénzügyi, marketing és logisztikai állások (átlagosan mintegy 1900 Ft), valamint a HR, jogi, oktatási és értékesítési szakmához kapcsolódó diákfizetések (1800 Ft felett).

„Egyre több cég látja a diákokban a tartós és stabil munkaerő lehetőségét, amit az is jól mutat, hogy a Mind-Diák Szövetkezetnél egy év alatt közel 30 százalékkal nőtt a gyakornoki programok iránti kereslet. Hiszen amellett, hogy ma már a munkaerő bevonzása és megtartása egyre nehezebb, az új jelöltek levadászásánál hosszú távon sokkal kifizetődőbb kinevelni a potenciális szakembereket, és biztosítani a folyamatos munkaerő-pótlást” – fogalmazott Göbl Róbert.

A gyakornokok többsége főként annál a cégnél helyezkedik el, ahol a szakmai gyakorlatát teljesítette. A kölcsönös jó együttműködés azonban akkor jöhet létre, ha a fiatalokat megfelelően motiválják. A szakértő szerint a következő szempontok a legfontosabbak:

  • mentori segítség, támogató munkaközeg;
  • világosan meghatározott célok, jól megtervezett onboarding (új munkavállalók integrálása a szervezetbe);
  • szabad véleménynyilvánítás és az ehhez szükséges online/offline kommunikációs csatornák (elégedettségi felmérések, rendszeres visszacsatolás);
  • szabad, kötetlen munkavégzés, home office biztosítása;
  • önfejlesztési lehetőségek és az ezekhez kapcsolódó tréningek biztosítása.

A Mind-Diák Szövetkezet segítségével az elmúlt 30 évben országszerte számos iparágban, több mint 2500 partnernél szereztek munkatapasztalatot a tanulók. „Fontos felismerni, hogy a mostani generációs szakadék nem csak kihívást, hanem lehetőséget is tartogat a számukra” – figyelmeztet Göbl Róbert.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×