eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Diákmunkán részt vevő fiatal nő az adóosztály iratraktárában Nyíregyházán, a polgármesteri hivatalban 2020. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Óránként kétezer forint felett is kereshet egy diák – nagy roham várható

A Meló-Diák tapasztalatai szerint évről évre egyre többen vállalnak diákmunkát a nyári szünetben. A kínált állások között egyre népszerűbbek a szakmai pozíciók, de sokan helyezkednek el a vendéglátásban és a kereskedelemben is – mondta az InfoRádióban a Viapan Group diákmunka üzletágának igazgatója, a Meló-Diák Hálózat egyik területi vezetője. Fuchs Bence szerint a munkavállaló diákok számára különösen fontos a kényelem és a kiszámítható időkeret.

Bár a pontos szám nem ismert, Fuchs Bence szerint az idei évben két számjegyű százalékkal haladhatja meg a munkát vállaló diákok száma a tavalyit. A Meló-Diák (azaz a Viapan Group cégcsoport iskolaszövetkezete) kínálatában az egyszerűbb betanított munkáktól a szakmai képzettséget igénylő pozícióig, széles körben minden megtalálható – tette hozzá.

A nyári időszakban kiváltképp népszerűek a vendéglátós, (pincér, felszolgáló, konyhai kisegítő), illetve gyorséttermi munkák, a szállodai munkák (recepciós, szobalány), a kereskedelmi pozíciók (pénztáros, árufeltöltő), de vízparti foglalkozások (medenceőr, úszómester, vízimentő) iránt is sokan érdeklődnek. Ugyanúgy „pörögnek” a szakmai és gyakornoki pozíciók, köztük az adminisztratív, pénzügyi, HR, mérnöki és az IT-pozíciók egyaránt – sorolta a szakértő.

Az elmúlt hónapok inflációs helyzete a diákmunkák utáni kereseteket sem hagyta érintetlenül, de az órabérek területenként és munkakörönként nagyon eltérők. Mindazonáltal a diákmunkák esetében is érvényesül a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelkedése január 1-jétől – emlékeztetett. Ennek megfelelően

a minimálbéres pozícióktól a több mint 2000 forintot kínáló órabérek is megtalálhatók a kínálatban, de átlagosan a bruttó 1500-1600 forint a jellemző.

Felméréseik szerint a diákoknál előtérbe került a kiszámítható időkeret, hogy milyen partnernél és milyen körülmények között tudnak dolgozni, jelek szerint egyre többet órát is szeretnének vállalni.

A munkavállalás feltételeit és szabályait, a diákokra és munkáltatókra vonatkozó kötelezettségeket illetően kifejtette: a Meló-Diák negyvenéves fennállása alatt a jogszabályi környezet sokat változott, a hatályos törvények szerint a nyári szünetben 15 éves kortól vállalhatnak a diákok munkát az iskolaszövetkezeteken keresztül, míg a tanév során 16 év az alsó korhatár. 18 éves kor alatt minden esetben szükséges a szülő vagy a törvényes képviselő beleegyezése, a munkavégzés pedig csak reggel 6 és este 10 óra között történhet, éjszaka nem. A fiatalok nem dolgozhatnak napi 8 óránál többet, emellett pedig több munkaközi szünet is megilleti őket.

Fuchs Bence megjegyezte: ha náluk dolgozik egy diák, a foglalkoztatása tiszta és bejelentett lesz, és biztosan meg fogja kapni a bérét az elvégzett munkájáért az iskolaszövetkezettől. A partnerekkel minden esetben hármas (diák–Meló-Diák–partner) keretszerződésük van, és – bár a munkavégzés a partnernél történik – az iskolaszövetkezettől kapja a diák a bérét, ami így garantált az elvégzett munkája után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×