eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója a Varga Mihály pénzügyminiszterrel, a központi költségvetés 2022. évi finanszírozásáról tartott sajtótájékoztatón a Pénzügyminisztériumban 2021. december 17-én. A jövő évi finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ez lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését - jelentette be Varga Mihály.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

ÁKK: már érezhető a kormányzati intézkedések hatása az állampapírpiacon

Az Államadósság Kezelő Központ elsősorban a hazai megtakarítókat szeretné bevonni az államadósság finanszírozásába, mert így a kamat belföldi magánszemélyeknek és intézményeknek jelent bevételt – mondta az InfoRádióban Kurali Zoltán vezérigazgató.

A kormány a közelmúltban több intézkedést is hozott, hogy hosszú távon növekedjen itthon a lakossági és az intézményi állampapír-állomány. A döntésnek már érezhetően volt piaci hatása – mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

"Jelentősen csökkentek az állampapír-piaci hozamok az elmúlt bő egy hétben, ezen túl a forintárfolyam stabilitása is fennmaradt, sőt meg egy kicsit erősödött is a forint. Az állampapír-aukciókon a kereslet erős volt, és nagy túljegyzéssel vásároltak a befektetők állampapírokat, és a forinthozamok felára, hozamkülönbözet mondjuk a német államkötvényekhez képest mérséklődött" – magyarázta Kurali Zoltán.

Azt is közölte, az AKK célja, hogy diverzifikált legyen a hazai államadósság, ezen belül is növekedjen a hazai finanszírozás súlya.

"Az államadósság-kezelés egy maratonfutás.

Alapvetően mi hosszú távra gondolkozzunk, és és mindig az a cél, hogy a lehető legtöbb lábon álljon az államadósság finanszírozása, fenntartva azt, hogy elsősorban a hazai megtakarítókat szeretnénk bevonni az államadósság finanszírozásába" – mondta. Indoklásként hozzátette, ez azért nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben a kifizetett kamat belföldi magánszemélyek vagy intézményi befektetők bevételét jelentse.

A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a piacaikon a lehető legtöbb típusú befektetőt meg akarják szólítani, ezért is fontos az, hogy legyen dedikált lakossági program, de az is, hogy ne csak a bankok, hanem az intézményi befektetők, a befektetési alapok számára is attraktívak legyenek az állampapír-piaci feltételek, ehhez viszont olyan szabályozói környezet kell, hogy a befektetők motiváltnak érezzék magukat az állampapír-vásárlásra.

Az ÁKK vezérigazgatója hangsúlyozta, minél diverzifikáltabb az államadósság, annál jobban szétterül a kockázat, ezáltal pedig Magyarország nem függ egy-egy piactól, hanem portfólióalapon működik az adósságfinanszírozás. Kurali Zoltán emlékeztetett, az ÁKK tavaly decemberben jelentette be idei évi finanszírozási tervét, ennek része több más mellett az is, hogy a lakossági ügyfelek számára megkönnyítsék a hozzáférést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×