eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án.A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vigyázzon, már csak pár óráig vásárolhat a szuperkötvényből!

Az előző héten vált hivatalossá, hogy augusztus 1-től új konstrukciójú kötvényeket bocsátanak ki 14,75 százalékos induló kamattal és meghosszabbított, tízéves futamidővel. Érdemes tájékozódni, ugyanis az ötéves papír megszűnik. A PMÁP államkötvények a régi feltételekkel már csak július utolsó napján kaphatók.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, melyet online vagy személyesen lehet megvásárolni keddtől. Az ÁKK tájékoztatása szerint az elmúlt időszak alapján a megtakarítók többsége a hosszabb futamidejű, biztonságos, megbízható, kamatadó és szochomentes PMÁP-ban gyarapítja vagyonát. Az idei év első hat hónapjában bruttó 2129 milliárd forint összegben vásároltak PMÁP-ot.

A tíz év múlva lejáró sorozat kibocsátásával az ÁKK célja a lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének további meghosszabbítása, valamint a lakossági állampapírokban megtakarító ügyfelek számának növelése, illetve hosszú távú, jó kamatozású, biztonságos, megbízható, kamatadó- és szochomentes befektetési lehetőség biztosítása a magyar lakosság számára.

Az új konstrukcióban a 2033-as lejáratú PMÁP évi 14,75 százalék induló kamatozású, amelynek éves kamatprémiuma 0,75-ről 0,25 százalékra csökken.

Ugyanakkor a kötvények ugyanúgy az éves átlagos inflációt fizetik, mint ahogy eddig.

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egyidőben, azaz 2023. augusztus 1-től, mint értéknaptól a jelenleg értékesítés alatt álló 2028/L és 2031/I PMÁP-sorozatok forgalomba hozatalát lezárják. A 2033/I első kamatperiódusa 2024. január 20-ig tart majd, utána lép be a 2023-as éves átlagos infláció a képletbe, amelynek nagysága még nem ismert.

A forgalmazókra való tekintettel az ÁKK a mostani új futamidejű PMÁP-sorozat esetében alacsonyabb értékesítési korlátot határozott meg. Keddtől minden forgalmazó 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a PMÁP 2033/I sorozatból. Az alacsonyabb értékesítési korláttal az ÁKK célja

a lakossági program keretében a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széleskörű kiszolgálása.

A Prémium Magyar Állampapírt belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstár, a Magyar Posta és egyes bankok fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár, és a bankok online felületein.

Az államkötvényekről érdemes tudni, hogy a kamatprémium folyamatosan csökkent az elmúlt években, most megközelíti majd a nullát. Az eurós lakossági kötvények kamatprémiumát egyébként már márciusban megszüntették. Felmerül a kérdés, érdemes-e még vásárolni kötvényeket az utolsó napon? Nos, a prémiumkötvények csak utólag, késéssel igazodnak az inflációhoz, tulajdonképppen csak csökkenő infláció mellett jók. Ekkor ugyanis

alacsonyabb a pénzromlás üteme, de még a régi, magasabb érték alapján jár a kamat. Jelenleg ez a helyzet, ami kedvező állapot.

Decemberben várhatóan alacsonyabb lesz az infláció, a kormány céljai szerint évi tíz százalék alatt lesz. A 2023-as év nagy részében a különböző PMÁP-sorozatok évi 14-16 százalék közötti kamatot fizettek, emiatt pedig a papírokon elérhető reálkamat valószínűleg pozitív lesz, körülbelül 4-8 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×