eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
EU-zászlók az Európai Központi Bank (EKB) frankfurti székházánál a bank Kormányzótanácsának kamatdöntő ülése napján, 2022. december 15-én. A testület 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot, és döntött a mennyiségi szigorítás elindításáról is. Az EKB szerint az éves átlagos euróövezeti infláció 2022 és 2024 között a korábbi előrejelzéseknél magasabban alakul, míg a GDP-növekedés a vizsgált időszakban csak 2022-ben haladja meg a korábbi prognózist.
Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pain

Az Európai Központi Bank orrára koppintottak

Az Európai Központi Banknak (EKB) szigorítania kell felügyeleti tevékenységét, hogy az uniós bankok megfelelően kezeljék hitelkockázatukat, különös tekintettel azokra a hitelfelvevőkre, akik nem fizetik vissza hiteleiket - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke.

Az Európai Számvevőszék jelentésében kiemelte az EKB felügyeleti tevékenységének fontosságát, mivel – mint írták – a bankok nem megfelelő hitelkockázat-kezelése ronthatja életképességüket és a teljes pénzügyi rendszer életképességét alááshatja.

Kiemelték: az EKB törekedett a bankok hitelkockázatának és problémás hiteleinek fokozott felügyeletére, a nagyobb kockázatú bankok számára ugyanakkor nem írt elő arányosan szigorúbb tőkekövetelményeket. Emellett a felügyeleti intézkedéseket sem szigorította kellőképpen, ha egy banknak tartós hiányosságai voltak a hitelkockázat-kezelés terén.

A számvevők szerint az EKB nem használja ki hatékonyan eszközeit és felügyeleti hatásköreit, hogy a feltárt kockázatokat fedezze kiegészítő tőke, és nem utasítja a bankokat arra, hogy jobban kezeljék ezt a kockázatot. Az EKB továbbá a legnagyobb kockázatú bankok esetében az előre meghatározott tartományok legalsó részéből választotta ki a követelményeket. Megállapították továbbá, hogy

az EKB magas és tartós hitelkockázat esetében sem fokozta kellőképpen a felügyeleti intézkedéseket, és a kontrollhiányosságok továbbra is fennállnak.

A számvevők végezetül kifogásolták, hogy bankfelügyelettel sem az EKB-nál, sem a nemzeti felügyeleti szerveknél nem foglalkoznak elegen, és hogy a 2021-es felügyeleti ciklus elhúzódása miatt az értékelések időközben elavulhattak.

Elismerték ugyanakkor, hogy a korábbi időszakokból fennmaradt nemteljesítő hitelek állománya 2015-től kezdve csökken, ami számos tényező mellett az EKB intézkedéseinek tudható be. Az EKB azonban nem gyakorolta szisztematikusan felügyeleti hatáskörét azokban az esetekben, amikor a bankok nem rendelkeztek megbízható eljárásokkal és adatokkal a nemteljesítő hitelek azonosítására és mérésére - állapította meg jelentésében az Európai Számvevőszék.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×