eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Újabb napelemes változás: még keresik a részleteket

Hiába oldhatják fel nyártól fokozatosan a napelemes betáplálási moratóriumot, az érdekképviselet szerint idén nem várható, hogy akár egy darab új napelemes rendszer is csatlakozzon a hálózathoz.

Március végén jelentette be az Energiaügyi Minisztérium, hogy ősztől kezdődhet meg a napelemes betáplálási moratórium fokozatos megszüntetése. Erről beszélt az InfoRádióban Steiner Attila, a tárca államtitkára is amikor azt mondta, azt tervezik, hogy nyáron bekérik a cégektől a hálózati adatokat, és ezeket összesítve az energiahivatal javaslatot tesz arra, hogy az új fejlesztéseket figyelembe véve hol lehet felfüggeszteni az átmeneti tilalmat.

Kiss Ernő, a Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a friss fejleményeket az Indexnek úgy értékelte, szomorúan tapasztalják, hogy az október óta érvényben lévő ideiglenes felfüggesztést kitolták augusztus 31-ig. Így „idén nem várható, hogy akár egy darab új napelemes rendszer is csatlakozzon a hálózathoz, visszatáplálással együtt” – mutatott rá.

A szövetség elnöke szerint nincs szakmai indok az általános teljes körű visszatáplálás tiltására. Emlékeztetett arra, hogy a korlátozás bejelentése óta Magyarországon csökkent a hazai termelés, nőtt a villamosenergia-import, és rendkívül negatívak a mostani helyzet következményei, egész Európában mindenki rohamléptekkel telepíti a napelemes rendszereket, csak Magyarország nem.

Kiss Ernő szerint az is gond, hogy ellentmondásosak a jogszabályok, nem lehet hosszú távon számolni, tervezni, hiszen még mindig nincs válasz arra, hogyan változik a szaldóelszámolás, ugyanis egy ilyen rendszerben több évre előre kell számolni a beruházás megtérülési idejét. Ilyen változó jogszabályi környezetben viszont senki nem vág bele milliós beruházásokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×