eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

Óriási fékezés az európai autópiacon

A Volkswagen csoport a piacvezető, de 11 százalékkal csökkentek az eladásai.

Februárban alig több mint 719 ezer új személyautó kelt el az uniós országokban, ami majdnem 7 százalékos visszaesést jelent éves szinten. Egyben a leggyengébb februári adat – írja az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) friss adatai alapján a napi.hu.

A járvány előtt, 2019 februárjában több mint 1,1 millió új személyautó került az utakra. Vagyis idén februárban majdnem 400 ezerrel kevesebb autót adtak el az uniós autókereskedők. A hanyatlás továbbra is az ellátási láncok problémáival, ezen belül a chiphiánnyal magyarázható.

A legtöbb autógyártó csökkenéssel zárta a hónapot. A Volkswagen-csoport (Audi, Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat) több mint 176 ezer új autót adott el, februárban, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel az eredménnyel a cégcsoport piacvezető az EU-ban, 24,5 százalékos a részesedése.

A Peugeot, Fiat, Opel/Vauxhall, Citroen, Jeep, Lancia/Chrysler, DS, Alfa Romeo márkákat forgalmazó Stellantis-csoport autóiból 151 ezer került a vevőkhöz, ami 19 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól és 21,5 százalékos piaci részt jelent.

A Renault-csoporté a harmadik legnagyobb szelet: a francia autógyártó 9,5 százalékát uralja a piacnak 69 ezer darabos eladással, ami 4 százalékos visszaesést jelent.

A negyedik és az ötödik helyen áll a Hyundai- és a Toyota-csoport, a dél-korai és japán vállalat 9,3 és 7,1 százalékos piaci részesedéssel. A két cégcsoport a kivételek közé tartozik, mivel növekedést értek el. A Hyundai-csoport 21 százalékkal 67 ezerre, a Toyota pedig 3 százalékkal 49 ezerre növelte az eladásait.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×